UPDATE: Cod Portocaliu

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică după-amiaza avertizări nowcasting Cod portocaliu de furtună pentru localităţi din judeţele Ialomiţa, Călăraşi Bihor, valabile până la ora 14:45.

Potrivit meteorologilor, în judeţul Ialomiţa, în Feteşti, Făcăeni, Borduşani, Stelnica, în judeţul Călăraşi, în Călăraşi, Modelu, Borcea, Roseţi, Grădiştea, Jegălia, Unirea, Dichiseni, dar şi în judeţul Bihor, în Bratca şi Bulzîm, se vor semnala, local, averse torenţiale care vor acumula 35-45 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie şi izolat grindină.

UPDATE: Cor ROȘU de vreme rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică după-amiaza o avertizare nowcasting Cod roşu de averse şi descărcări electrice pentru zona de munte şi cinci localităţi din judeţul Cluj, valabilă până la ora 14:00.

Potrivit meteorologilor, în zona de munte a judeţului Cluj, la altitudini de peste 1.800 de metri, precum şi în localităţile Călăţele, Măguri-Răcătău, Mărgău, Mărişel şi Beliş, se vor semnala frecvente descărcări electrice, grindină, vijelie şi averse torenţiale care vor depăşi 35-40 l/mp, în zonă acumulându-se deja cantităţi de apă de peste 40-45 l/mp.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, notează ANM.

Alertă meteo ANM duminică! Furtuni violente, vijelii și fulgere în zeci de județe din România. Vremea rea face ravagii

Alertă meteo ANM pentru 26 de județe din România

Meteorologii ANM au trasmis duminică o avertizare meteo cod galben de instabilitate atmosferică valabilă în peste jumătate din România. Astfel, 26 de județe din Transilvania, Moldova, Muntenia și Dobrogea sunt vizate de avertizarea de vreme rea și instabilitate atmosferică. Vom reveni cu amănunte pe măsura ce situația se va schimba.

Avertizarea va intra în vigoare duminică, la ora 12.00, și va fi valabilă până la ora 23.00 seara.

Ce zone sunt afectate

În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali și a Munților Apuseni și local în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Crișana, Maramureș și în nord-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala și în restul Moldovei și Munteniei, dar pe arii mai restrânse, precizează reprezentanții Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Astfel de fenomene se vor semnala și în restul Moldovei și Munteniei, dar pe arii mai restrânse. Disconfortul termic se va menține ridicat, duminică, pe alocuri în zonele de câmpie, iar la începutul săptămânii viitoare va fi în intensificare și extindere – spune ANM.

VEZI AICI HARTA

De asemenea, meteorologii mai spun că vremea va deveni caniculară în zilele următoare și situația va deveni și mai drastică în România din cauza căldurii. Totuși, țara va fi presărată în continuare cu furtuni și vijelii violente, acestea fiind și efectul căldurii mult prea mari.

Prognoza meteo pentru zilele următoare s-ar putea să fie plină de vești bune pentru cei care merg în concendii.

Alertă meteo ANM duminică! Furtuni violente, vijelii și fulgere în zeci de județe din România. Vremea rea face ravagii

Sursa foto: Dreamstime