Unul dintre cei mai consumați pești de la noi este o adevărată bombă pentru sănătate. El este la fel de căutat și în alte colțuri ale lumii. Popularitatea lui a pornit de la faptul că prețul la care se poate cumpăra nu este deloc piperat. Mai ales, că în unele familii, consumul de pește de calitate poate fi considerat un lux.

Pe lângă prețul accesibil, peștele în cauză este extrem de dorit pe mesele românilor și datorită modului ușor de preparare dar mai ales a modului în care poate fi consumat. Este vorba de pangasius, care a stârnit de-a lungul vremii o serie de controverse.

Există voci care susțin cu tărie că el este plin de toxine. Motiv pentru care nu este deloc benefic pentru sănătate. Pangasius este o specie de somn care provine din unul dintre cele mai lungi fluvii din lume, fluviul Mekong din Vietnam. Este și fluviul aflat în topul celor mai poluate fluvii din lume.

Peștele cel mai consumat în România, pericol pentru sănătate. E ieftin și bun la gust, dar extrem de toxic

Pangasius-ul care se vinde în comerț este adus din crescătoriile vietnameze. El are o toleranţă extrem de crescută la toxinele prezente în apa cu pricina. Pangasius este considerat un pește sanitar deoarece se hrănește cu bacterii și reziduuri toxice.

În plus, nu este nici un pește bogat Omega-3, ci în colesterol. În consecință, el ar trebui evitat de persoanele care au probleme cu colesterolul sau suferă de afecțiuni cardiovasculare.

În ceea ce privește pericolul reprezentat de pangasius, autoritățile nu vin cu un răspuns clar. Organizaţia Consumatorilor şi Utilizatorilor a făcut verificări și a descoperit că Pangasius conţinea substanţe toxice din cauza poluării râurilor în care este crescut Chiar dacă a fost detectat mercur în peştele pangasius analizat, cantitățile înregistrate au respectat legislația europeană.

La un moment dat, specialiștii au avertizat că folosirea acestui tip de peşte în alimentaţia zilnică poate produce un mare disconfort pentru sănătate și că el ar trebui evitat, pe cât posibil.

Sursa foto: wikimedia.org