Un val de caniculă va lovi România! Care sunt zonele vizate? Termometrele vor ajunge la 40 de grade Celsius

Meteorologul a explicat să masa de aer tropical vine din zona de nord a Africii. Alina Șerban a precizat că, în prezent, intensitatea mesei de aer este în partea de sud a continentului, dar că de mâine se va intensifica și se va extinde în zona Italiei. De poimâine, spune meteorologul, această masă de aer tropical se va extinde și asupra României și în țările din vecinătatea vestică și sud-vestică.

Masa de aer tropical va aduce după ea și fragmente de praf saharian într-o concentrație destul de ridicată.

Când va ajunge ”bestia africană” în România

Meteorologul Alina Șerban a mai spus că, la nivelul țării noastre, perioada de intensificare a mesei de aer va fi miercuri. Potrivit meteorologului, temperaturile se vor apropia de 39-40 de grade Celsius în regiunile vestice. Cu toate astea, oamenii vor resimți temperaturi de peste 40 de grade Celsius deoarece temperaturile estimate se înregistrează la umbră.

Alina Șerban mai spune că masa de aer cald se va resimți în parte de sud a teritoriului, după care se va muta în Oltenia și Muntenia. Potrivit meteorologului, temperaturile vor crește, apoi se va răci.

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

ANM a venit cu o nouă prognoză meteo pentru următoarele două săptămâni. Meteorologii spun că vor exista și perioade cu averse locale, cu toate că temperaturile nu vor scădea.

În Banat, în prima perioadă temperaturile vor ajunge până la 38 de grade Celsius, iar minimele nocturne se vor situa în jurul a 20 de grade Celsius. Ulterior, vremea se va răcori.

În regiunea Crișanei, în primele trei zile vremea va fi caniculară la câmpie, în special pe 14 iulie. Ulterior, valorile termice vor începe să scadă treptat.

În ceea ce privește Transilvania, vremea va fi călduroasă la începutul intervalului, temperaturile diurne ajungând la 34 de grade. Minimele nocturne vor fi de 15-16 grade Celsius.

În Maramureș, prima săptămână a intervalului va fi călduroasă, izolat caniculară. Maxima în timpul zilei va fi de 35 de grade Celsius.

În Moldova, oamenii vor avea parte de temperaturi ridicate în prima săptămână din interval. Pe 14 iulie, vremea va fi izolat caniculară, media regională a temperaturilor maxime fiind de 35 de grade Celsius.

În Dobrogea, în perioada intervalului, temperaturile nu vor avea varianții importante. Maximele medii sunt de 29-31 grade Celsius.

În Muntenia, valorile termice diurne vor fi în ușoară creștere în primele zile ale intervalului. Media va ajunge la 34-35 de grade Celsius.

În ceea ce privește Oltenia, valorile diurne vor crește treptat până pe 15 iulie. Ulterior, temperaturile maxime vor scădea spre medii.

Sursă foto: Dreamstime