Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Sebastian Lăzăroiu susține că adevărata informație importantă de astăzi nu este căderea Guvernului ci scrisoarea celor 41 de liberali care au anunțat că vor ca Ludovic Orban să preia din nou funcția de premier. Totodată, aceștia au mai cerut și refacerea majorității cu USR.

Astfel, potrivit acestuia, noua informație denotă cât de mari sunt tensiunile în PNL după rezultatul de la Congresul de pe 25 septembrie. În ceea ce privește loialitatea liberalilor față de Ludovic Orban, Lăzăroiu susține că acest lucru arată cât de influent a rămas Ludovic Orban în partid chiar și după ce și-a pierdut funcția de lider.

„Știrea zilei de azi nu e căderea guvernului, ci scrisoarea celor 40 de parlamentari liberali, grupați în jurul lui Orban, care cer refacerea majorității cu USR și desemnarea fostului președinte PNL pentru funcția de prim-ministru.

E o știre pentru că arată cât de fracturat e PNL după foarte recentul congres. Cei care știu bine metehnele dămbovițene din politică înțeleg ce zic. De obicei, un congres așază lucrurile în partidele tradiționale. Mai sunt doi sau trei rebeli de partea pierzătorului, dar ei sunt repede executați sau momiți de partea taberei câștigătoare (mai ales dacă partidul e la putere).

De ce are Ludovic Orban zeci de susținători

Loialitatea celor 40 (din 135) de parlamentari ne face atenți la câteva lucruri:

– Orban rămâne influent în partid (în spatele unora din cei 40 se află filiale întregi)”, a scris acesta pe Facebook.

În ceea ce privește situația în care Florin Cîțu se află, Lăzăroiu susține că mulți parlamentari cred că el nu va rămâne lider de partid până în 2024, existând astfel posibilitatea ca ae s făei preluată e altcineva.

Totodată, mișcarea parlamentarilor liberali mai arată, în opinia lui Sebastian Lăzăroiu că ”orice formulă de guvernare cu PNL e sortită eșecului, mai târziu sau mai devreme, din cauza instabilității interne a partidului”.

El a mai subliniat faptul că este o situație total neobișnuită ca la zece zile după Congres, Ludovic Orban să mai aibă de partea lui un număr atât de mare de susținători.

„- Mulți parlamentari nu cred că va rămâne Cîțu presedinte până în 2024 (când se semnează listele de candidaturi, singura grijă a aleșilor naționali). De aici vine curajul disidenței fățișe.

– E posibil, în funcție de cum se invârte roata în perioada următoare, să vină și alții alături de ei.

PNL-ul rămâne un partid instabil

– PNL își pierde mult din capacitatea de negociere pentru un nou cabinet (fie și minoritar), dar și din credibilitatea în fața potențialilor parteneri pentru o majoritate. Ne-am întors la conducerea bicefală, dinainte de congres, doar că acum cuțitele sunt pe masă, la vedere. Ca să vorbești cu PNL, azi, trebuie sa vorbești și cu Orban, și cu Superman și să ai grijă să nu cazi în bătaia proiectilelor care zboară aleatoriu între combatanți.

– Orice formulă de guvernare cu PNL e sortită eșecului, mai târziu sau mai devreme, din cauza instabilității interne a partidului.

– În momentul ăsta, echipa lui Cîțu controlează, de facto, cu 15 parlamentari mai mulți decât USR, deci pretențiile lor de tătuc în raport cu partenerul junior sunt ușor ridicole.

Nu zic, timpul poate lucra în defavoarea lui Orban. Adică să se mai subțieze rândurile fidelilor. Însă, la zece zile după congres, să aibă de partea lui 40 de parlamentari e total neobișnuit pentru oportunismul din politica românească”, a mai scris acesta.