Benjamin Netanyahu are noi probleme cu Justiția din Israel. Procesul său, amânat ca urmare a alegerilor parlamentare, pentru a nu perturba procesul electoral, va fi reluat.

Netanyahu este singurul şef de guvern din istoria Israelului inculpat în timpul mandatului.

Benjamin Netanyahu are noi probleme. Martorii, chemați în fața judecătorilor

Tribunalul districtual de la Ierusalim a anunţat luni că audierea martorilor în procesul premierului israelian Benjamin Netanyahu, acuzat de corupţie, va începe pe 5 aprilie, după alegerile de la 23 martie, notează AFP.

Benjamin Netanyahu, care susţine că este nevinovat, a fost pus sub acuzare în noiembrie 2019 pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere în trei doare distincte, o premieră pentru un şef al guvernului israelian în timpul mandatului.

El este acuzat că ar fi acceptat în mod repetat cadouri scumpe şi că ar fi încercat să-şi asigure o acoperire mediatică favorabilă în schimbul unor acordării unor avantaje.

Prima înfăţişare a lui Benjamin Netanyahu în fața judecătorilor a avut loc în mai 2020, când i-au fost citite acuzaţiile.

El s-a prezentat din nou în faţa tribunalului districtual de la Ierusalim în februarie 2021, pentru a răspunde acuzaţiilor de corupţie, înaintea unor alegeri parlamentare cruciale pentru supravieţuirea sa politică.

Apelul preşedintele Knessetului

În ajunul prezentării sale în faţa judecătorilor, Netanyahu le-a spus susţinătorilor săi că ştie că aceştia doresc să-l sprijine, însă i-a îndemnat: ”De dragul sănătăţii voastre, de dragul sănătăţii noastre, a tuturor, nu veniţi”.

Audierea a avut loc loc cu câteva săptămâni înaintea alegerilor parlamentare de la 23 martie.

Preşedintele Knessetului, Yariv Levin, membru al Likud, i-a îndemnat pe judecători să audieze martori doar după ziua votului, pentru a se evita o ”ingerinţă grosolană a justiţiei” în procesul electoral.

Împreună cu soţia sa, Sara, sunt acuzați de faptul că au acceptat cadouri în valoare de 266.000 de dolari de la un producător hollywoodian, Arnon Milchan, şi de la magnatul australian James Packer.

Premierul Netanyahu ar fi promovat o lege care l-ar fi ajutat pe proprietarului celui mai mare ziar israelian în schimbul unor articole favorabile.

La fel ar fi procedat cu compania Bezeq Telecom Israel, căreia i-a acordat privilegii în schimbul unei acoperiri mai favorabile din partea unui site de ştiri controlat de către această firmă în domeniul telecomunicaţiilor.