Descoperirea a avut loc în timpul săpăturilor efectuate de Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA), în cartierul evreiesc din Orașul Vechi.

Micul ulcior  a fost găsit de inspectorul Autorității pentru Antichități din Israel, Yevgenia Kapil, luna trecută.

Câteva săptămâni mai târziu, în timp ce directorul săpăturilor, David Gellman, examina descoperirile, a golit conținutul. „Spre marea mea surpriză”, spune Gellman, „împreună cu solul, patru monede strălucitoare de aur au căzut în mâna mea. Este pentru prima dată în cariera mea de arheolog când am descoperit aur și este extrem de interesant”.

Potrivit expertului în monede al Autorității Israelului pentru Antichități, Dr. Robert Kool, „Monedele au fost conservate excelent și au putut fi identificate imediat chiar și fără curățare. Monedele datează dintr-o perioadă relativ scurtă, de la sfârșitul anilor 940 până în anii 970.

„Patru dinari reprezentau o sumă considerabilă de bani pentru majoritatea populației, care trăia în condiții dificile la acea vreme”, a adăugat dr. Kool.

„Era egal cu salariul lunar al unui funcționar minor sau cu salariul de patru luni pentru un muncitor. Comparativ cu acei oameni, o mică mână de oficiali și comercianți bogați din oraș au câștigat salarii uriașe și au adunat bogății imense.

Un înalt funcționar al trezoreriei putea câștiga 7.000 de dinari de aur pe lună și, de asemenea, putea primi venituri suplimentare de la moșiile sale rurale, în valoare de sute de mii de dinari de aur pe an”.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric