Benjamin Netanyahu, premierul din Israel, a transmis, luni, că în prezent Guvernul lucrează la accelerarea construcţiei a 800 de noi unităţi locative pentru colonişti în Cisiordania ocupată, informează dpa.

Benjamin Netanyahu anunță unde vor fi construite locuințe

Aproximativ 100 de astfel de locuinţe urmează să fie construite în Tal Menashe, unde locuia o femeie ucisă recent într-un presupus atac terorist, conform unui comunicat al biroului de presă al premierului Benjamin Netanyahu. Un suspect palestinian a fost arestat luna trecută. Anunţul lui Netanyahu survine cu o săptămână înainte ca preşedintele ales al SUA, Joe Biden, să-şi preia mandatul. Avansarea construcţiei de locuinţe pentru colonişti ar putea determina o confruntare cu noul preşedinte american, un susţinător ferm al soluţiei cu două state pentru Israel şi Teritoriile Palestiniene.

La rândul său, preşedintele american în exerciţiu Donald Trump este un susţinător extrem de ferm al lui Netanyahu şi al politicilor sale de dreapta. Trump s-a distanţat de politica anti-colonizare a fostului preşedinte american Barack Obama, declarând că SUA nu consideră ilegale aşezările Israelului din Cisiordania. Diplomaţi israelieni şi palestinieni urmăresc acum cu atenţie dacă Joe Biden va continua linia lui Obama puternic anti-colonizare.

Decizia, considerată iresponsabilă

Liderul opoziţiei Yair Lapid a descris decizia lui Netanyahu drept iresponsabilă. “Administraţia Biden nici nu s-a instalat, dar guvernul (israelian) ne duce deja spre o confruntare inutilă”, a scris el pe Twitter. Israelul se află în prezent în campanie electorală, a patra serie de alegeri generale în decurs de doi ani urmând să aibă loc în martie.

“Chiar şi în timpul alegerilor, interesul naţional trebuie apărat”, a adăugat Lapid, subliniind că declaraţia lui Netanyahu constituie o încercare de a câştiga simpatiile alegătorilor de dreapta.

Circa 600.000 de israelieni locuiesc în peste 200 de aşezări din Cisiordania şi din Ierusalimul de Est, pe care palestinienii speră să îl transforme în capitala viitorului lor stat.