Ambasada Israelului în România deplânge moartea unuia dintre supraviețuitorii Trenurilor Morții din timpul Holocaustului, domnul Iancu Țucărman.

El era unul dintre cei opt supraviețuitori ai Trenurilor Morții de la Iași, din timpul Holocaustului.

”Amintirea lui va rămâne veșnică”

Iancu Țucărman s-a stins din viață vineri după-amiază, la vârsta de 98 de ani, după ce a fost infectat cu virusul SARS-COV 2.

Pogromul de la Iași din 27-30 iunie 1941 a fost unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, inițiat de generalul Ion Antonescu, secondat de autoritățile publice locale, împotriva cetățenilor de etnie evreiască din orașul Iași.

În conformitate cu datele prezentate de autoritățile române, în cele trei zile au fost uciși 13.266 de evrei.

E.S dl David Saranga, Ambasadorul Israelului în România, transmite sincere condoleanțe familiei și asigură că amintirea lui va rămâne veșnică:

”Vestea morții lui Iancu Țucărman este deosebit de tristă pentru mine. Supraviețuitor al unor orori inimaginabile din timpul Pogromului de la Iași, un om cu o dorință de viață incredibilă, Iancu Tucărman nu a mai putut lupta împotriva acestui virus necruțător.

”Întruchiparea demnității umane”

A fost și va rămâne în amintirea noastră întruchiparea demnității umane și a iubirii pentru poporul evreu atât de greu încercat.

Domnul Țucărman a fost un model de stăruință și de compasiune, un om care a reușit să se împace cu trecutul și să transforme propria experiență într-o lecție pentru generațiile viitoare.

Mă voi asigura că numele și destinul său nu vor fi uitate și va fi onorat mereu, așa cum se cuvine, pentru că pentru mine – precum și pentru atâți alții – a fost o onoare să-l întâlnesc.

Din păcate, avem alături de noi din ce în ce mai puțini supraviețuitori ai Holocaustului, iar amintirile noastre despre brutalitatea și ororile din acele vremuri încep să se estompeze.

De aceea, e deosebit de important să vorbim generației tinere despre Holocaust, să ne amintim istoria cu părțile ei bune, dar și cu cele nedrepte și crude.”, arată David Saranga.

”Suferințe de nedescris”

”Viața lui Iancu Țucărman a fost marcată de suferințe de nedescris. Alături de alți 146 de evrei, el a fost înghesuit într-un vagon al trenurilor morții, în timpul Pogromului de la Iași, pentru simpla vină că era evreu.

Doar opt supraviețuitori, printre care și Iancu Țucărman, au mai ajuns la Podul Iloaiei. A fost o victimă a antisemitismului atât în vremea Gărzii de Fier cât și de-a lungul epocii comuniste. Cu toate acestea, iubirea față de oameni, bunătatea sa, au fost direct proporționale cu suferința îndurată atâția ani.

Recent, Iancu Țucărman, la sărbătoarea împlinirii a 98 de ani, a cerut public, din nou, să nu uităm nicicând Holocaustul și să nu permitem antisemitismului, urii, xenofobiei să acapareze din nou omenirea.

Ambasadorul Israelului în România, dl. David Saranga, va participa săptămâna viitoare la înmormântarea lui Iancu Țucărman

Fie amintirea lui binecuvântată!”, se arată în comunicatul ambasadei Israelului la București.