Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 30 iunie 2021, o serie de decrete de decorare a domnilor Cernea Musi-Mihail, Evron Jehuda și Moshe Yassur, supraviețuitori ai Pogromului de la Iași, anunță Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Anunțul Administrației Prezidențiale

”În semn de deosebit respect pentru suferințele îndurate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru înalta ținută morală de care au dat dovadă de-a lungul vieții, precum și pentru eforturile depuse pentru păstrarea vie a memoriei victimelor Holocaustului – o tragedie pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască, președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler domnului Cernea Musi-Mihail, domnului Evron Jehuda și domnului Moshe Yassur”, transmite Administrația Prezidențială într-o informare de presă.

Pogromul de la Iași, comemorat miercuri, 30 iunie

Plenul reunit al Parlamentului României comemorează miercuri, 30 iunie, pentru prima dată în istoria sa, într-o şedinţă solemnă victimele Pogromului de la Iaşi, din iunie 1941.

Pogromul de la Iași de la finalul lui iunie 1941 a fost unul din cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, inițiat de Ion Antonescu, secondat de autoritățile publice locale, împotriva cetățenilor de etnie evreiască din orasul Iași. În conformitate cu datele prezentate de autoriățile române, în cele trei zile au fost uciși 13.266 de evrei.

În după amiaza zilei de vineri, 27 iunie 1941, la cinci zile după intrarea României în război, Ion Antonescu a telefonat colonelului Constantin Lupu și i-a ordonat „Să curețe Iașul de evrei”. Acțiunea urma să fie mascată ca făcând parte din ordinul anterior al conducatorului: „Evacuarea tuturor evreilor, între 18 și 60 de ani, din zona cuprinsă între Siret și Prut”.

Autoritățile române (poliție, jandarmi, membri ai serviciului român de siguranță), cu concursul unei părți a locuitorilor orașuluiA, au comis crime și jafuri asupra evreilor din Iași. Mii dintre aceștia, majoritatea bărbați, au fost uciși în casele lor și pe stradă, alte mii au fost arestați și duși la sediile poliției.