Luna aceasta se împlinesc 79 de ani de la Pogromul de la Iași, unde cel puțin 13.000 de evrei au fost torturați și uciși. Teroarea și violența inimaginabile care au avut loc în lunile iunie-iulie 1941 au făcut ca Pogromul de la Iași să fie cel mai mare masacru din istoria modernă a României.

Alături de edilul Iașului și de liderii și membrii comunității evreiești din oraș, E.S dl David Saranga a participat la ceremonia din Cimitirul Evreiesc, dedicată comemorării victimelor Pogromului. E.S. a depus o coroană de flori și a aprins o lumânare în memoria celor care au pierit nevinovați.

Declarația oferită de David Saranga

E.S. Dl David Saranga, Ambasadorul Israelului în România: ”Este de datoria noastră să ne amintim. Nu putem să vorbim despre viitor fără să ne amintim și să ne asumăm trecutul. Mai ales astăzi, când atitudinile extremiste, xenofobe și antisemite sunt din ce în ce mai prezente în Europa. Aceste atitudini reprezintă nu doar o amenințare la adresa statului și a poporului evreu, ci și la adresa valorilor europene”.

În cadrul vizitei de două zile, Ambasadorul Israelului în România a avut întâlniri cu dl Marian Grigoraș, Prefectul județului Iași, cu dl Maricel Popa, Președintele Consiliului Județean, cu Mitropolitul Teofan, Arhiepiscopul Iașiului, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, precum și cu Rectorul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” , dl Tudorel Toader.

Dl Ambasador David Saranga își încheie vizita la Iași mergând la Muzeul Pogromului și Muzeul Teatrului Evreiesc din municipiu,  înaintea deschiderii lor oficiale, pe 29 iunie 2020.