Pe agendă s-au aflat, printre altele, implicațiile economice ale pandemiei cu coronavirus, dosarul iranian, oprirea finanțării ONG-urilor active împotriva Israelului. În privința posibilei anexări a unor părți din Cisiordania, premierul israelian a subliniat că evreii nu vor fi dezrădăcinați din așezările lor.

Premierul Benjamin Netanyahu s-a întâlnit, astăzi, cu şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, în vizită la Ierusalim. Într-o declarație a Biroului Primului Ministru se arată, între altele, că cei doi au discutat despre implicațiile economice ale pandemiei coronavirusului.

Netanyahu a insistat asupra amplificării presiunii asupra regimului de la Teheran în eforturile de a opri programul nuclear iranian. El a subliniat că Agenția ONU pentru Energie Atomică a confirmat că Iranul continuă să-și încalce angajamentele din acord și ascunde centre suspectate de activitate nucleară militară.

Planul de pace al președintelui american, Donald Trump

Benjamin Netanyahu şi Heiko Maas au discutat despre planul de pace al președintelui american, Donald Trump, și preluarea de către Germania a președinției Uniunii Europene la 1 iulie. Netanyahu a insistat că interesele vitale ale Israelului, cum ar fi nevoia unui control de securitate a Văii Iordanului, trebuie să se regăsească în orice acord.

Totodată, orice plan realist trebuie să recunoască realitatea așezărilor pe teren și nimeni nu trebuie să își facă iluzii că oamenii vor fi scoși din casele lor. O publicație israeliană online citează o sursă politică israeliană potrivit căreia premierul va anunța, probabil, anexarea a trei blocuri de așezări, după 1 iulie. Trecerea sub suveranitate israeliană a Văii Iordanului va fi amânată. Cele trei mari blocuri de așezări sunt Ma’ale Adumim, Gush Etzion și Ariel. Anterior întrevederii cu premierul Benjamin Netanyahu, ministrul german de externe s-a întâlnit, la Ierusalim, cu omologul său israelian, Gabi Ashkenazi, care a declarat că încă nu s-a luat o decizie privind anexarea anumitor părți din Cisiordania. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, poate supune propunerea votului la 1 iulie.

Ashkenazi a menționat, în repetate rânduri, lipsa unei decizii ca răspuns la întrebările legate de modul în care Israelul va implementa planul de pace. Ministrul israelian de externe, Gabi Ashkenazi, i-a spus omologului său german, Heiko Maas, că Berlinul ar trebui să aștepte până când Israelul va lua măsuri concrete în privința anexării.

Heiko Maas e la prima vizită în afara Europei de la începerea pandemiei, pentru a transmite opoziția Uniunii Europene față de intenția anexării unor părți din Cisiordania. Şeful diplomației germane a declarat că mulți din Uniunea Europeană sunt preocupați de evoluțiile actuale în privința procesului de pace. Berlinul dorește să susțină toate inițiativele pentru reluarea dialogului între Israel și palestinieni.