Statele Unite ale Americii sunt pe primul loc în lume când vine vorba despre numărul total de infectări şi de decese provocate de COVID-19, la distanţă mare faţă de următoarele ţări. Tocmai de aceea, viitorul lider de la Casa Albă, Joe Biden, pune mare preţ pe o campanie de vaccinare cât mai reuşită.

Puterea exemplului personal contează mult în acest caz, iar preşedintele ales Joe Biden (78 ani) s-a vaccinat deja împotriva noului coronavirus luna trecută, pe 21 decembrie. El le-a transmis americanilor că nu au niciun motiv de îngrijorare.

Biden se va vaccina din nou în faţa jurnaliştilor

Luni, 11 ianuarie, Joe Biden urmează să primească a doua doză de vaccin împotriva COVID-19, la trei săptămâni după prima injecţie a cărei administrare a fost transmisă în direct la televiziune, a anunţat echipa sa de tranziţie, citată de France Presse.

Imediat după ce a primit vaccinul Pfizer, pe 21 decembrie într-un spital din Newark, statul Delaware, Biden declara: „Fac asta pentru a arăta că oamenii trebuie să fie pregătiţi să primească vaccinul atunci când este disponibil, nu trebuie să vă faceţi griji.”

Şi administrarea celei de-a doua injecţii va fi făcută tot în faţa jurnaliştilor, a transmis echipa sa de tranziţie, fără a oferi detalii suplimentare.

Cum doreşte Joe Biden să modifice modalitatea de administrare a vaccinurilor în SUA

Până în acest moment, COVID-19 a făcut mai mult de 374.000 de victime în Statele Unite, iar Joe Biden a denunţat ca o „mascaradă” distribuirea vaccinurilor în ţara sa organizată de guvernul preşedintelui în exerciţiu Donald Trump. Viitoarea administraţie Biden a anunţat că va distribui toate dozele disponibile de vaccin împotriva COVID-19, mai degrabă decât să reţină jumătate din doze pentru a respecta termenul pentru a doua injecţie.

Preşedintele ales, care va fi instalat în noul său post pe 20 ianuarie, „este în favoarea distribuţiei imediate a dozelor disponibile şi consideră că guvernul ar trebui să oprească încetinirea aprovizionării de vaccinuri, astfel încât să existe mai multe doze în mâinile americanilor acum”. Mesajul a fost transmis vineri la CNN de TJ Ducklo, un purtător de cuvânt al echipei de tranziţie.

Aproximativ 6,7 milioane de americani au primit prima injecţie împotriva COVID-19, mult sub 20 de milioane vizaţi iniţial pentru sfârşitul anului 2020. Până în prezent, aproximativ 22,1 milioane de doze au fost distribuite la nivel naţional, ceea ce ilustrează provocarea logistică a acestei operaţiuni.