Anunț major pentru elevi

Sorin Cîmpeanu a făcut o precizare majoră pentru elevi. Acesta a declarat clar că ministerul dorește ca în semestrul II, școala să fie reluată în sistem clasic. Acesta a precizat însă că decizia depinde de mai mulți factori, printre care și disponibilitatea de vaccinare a cadrelor didactice.

„Cred că poziţia Ministerului Educaţiei a fost foarte clară, îşi doreşte reluarea semestrului II în format clasic, pe data de 8 februarie, sub rezerva analizei evoluţiei epidemiologice şi a ratei de infectare şi, de asemenea, să vedem şi care este disponibilitatea personalului din învăţământ pentru vaccinare. Orice profesor vaccinat”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

Următoarele trei săptămâni vor fi online

Ministrul Educației a precizat că semestrul I va fi finalizat online și în perioada următoare se vor strânge date în ceea ce privește disponibilitatea cadrelor didactice pentru vaccinare.

„Semestrul I s-a derulat online, va fi finalizat online, timp în care noi culegem date din sistemul de educaţie, am cerut cu termen de raportare mâine o situaţie cu privire la estimarea numărului de elevi aflaţi în risc de neîncheiere a mediei pe semestrul I, pe baza dificultăţilor înregistrate pe parcursul procesului de predare-învăţare online. Vom avea această situaţie mâine, 11 ianuarie. Vineri, 15 ianuarie, vom avea situaţia cu disponibilitatea celor 340.000 de cadre didactice din sistemul naţional de educaţie, pentru vaccinare, precizând că răspunsul nu constituie niciun fel de obligaţie de vaccinare”, a mai spus ministrul Educației.

Decizie pentru elevi la finalul lunii ianuarie

Ministerul Sănătății, CNCSU și coordonatorul Campaniei de vaccinare vor analiza toate datele și vor decide la finalul lunii ianuarie cum va începe al semestrul II.

„Vineri, 15 ianuarie, vom avea situaţia cu disponibilitatea celor 340.000 de cadre didactice din sistemul naţional de educaţie, pentru vaccinare, precizând că răspunsul nu constituie niciun fel de obligaţie de vaccinare. În a doua jumătate a lunii ianuarie, împreună cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, cu reprezentanţii CNCSU şi coordonatorul Campaniei de vaccinare ne vom aşeza, vom pune toate datele, realităţile din educaţie, din sistemul de sanitar, pentru că trebuie să îmbini dreptul fundamental la educaţie şi cel la sănătate, iar la finalul lunii ianuarie, în ultima decadă a lunii ianuarie se va lua o decizie cu privire la modul în care se poate începe semestrul II în format clasic”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Nu este exclus niciun scenariu în privința redeschiderii

Sorin Cîmpeanu a punctat că este cert că „următoarele trei săptămâni vor fi online, între 11 ianuarie şi 29 ianuarie”. Acesta a mai spus că nu este exclus niciun scenariu după această dată în privința redeschiderii școlilor.

„Nu excludem niciun scenariu, nici acela al deschiderii în zonele, spre exemplu, în care rata de infectare este mai scăzută, nici scenariul deschiderii prioritare, pe nivele de educaţie, ştiut fiind că învăţământ primar şi grădiniţă e mult mai dificil să organizezi online, nici prioritatea acordată celor vor susţine examene naţionale, niciun scenariu nu este exclus, însă decizia va fi luată în ultima decadă a lunii ianuarie carevasăzică cu mult timp înainte, atât de mult timp cât este posibil, de data de 8 februarie, pe care ne-o dorim, ceea ce am demonstrat prin ordonanţa de urgenţă, prin care ministrul educaţiei are în momentul de faţă dreptul să ţină sistemul de educaţie în online, la solicitarea mea, ca ministru al educaţiei, doar până în data de 8 februarie”, a declarat ministrul.