Bâlbâieli pe rectificarea bugetară. Florin Cîțu și Dan Vîlceanu par a nu fi discutat între ei cu privire la această chestiune.

Deși ministrul de Finanțe spune că la nivelul Guvernului s-ar fi dorit aprobarea rectificării bugetare cu celeritate, lucrurile trenează.

Bâlbâieli pe rectificarea bugetară. Va mai fi sau nu o ședință de guvern în această săptămână?

Rectificarea bugetară ar urma să fie adoptată, cel mai probabil, săptămâna aceasta. Dacă premierul Florin Cîțu a precizat, ferm, că zilele următoare va mai fi o ședință, special pe această temă, ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu a declarat că este „probabil”.

Întrebat când va fi aprobată rectificarea bugetară, premierul Florin Cîțu a afirmat că va mai fi o sedință special dedicată acestei teme.

„Va mai fi o şedinţă de guvern pentru aprobarea rectificării bugetare, săptămâna aceasta”, a afirmat șeful guvernului.

Aproape în paralel, la sediul Guvernului, ministrul de Finanțe Dan Vîlceanu a prezentat o variantă mai nuanțată.

„Noi am fi vrut să adoptăm rectificarea deja, dar se întârzie puţin. Probabil săptămâna asta va fi adoptată şi rectificarea.

Eu cred că rectificarea bugetară trebuie să se aprobe în momentul în care putem să includem în ea toate obiectivele şi toate sumele de până la rectificarea din noiembrie, cel mai probabil”, a mai spus Dan Vîlceanu, potrivit realitatea.net.

Miniștrii USR, nemulțumiți de rectificare

Conform proiectului de Ordonanţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2021, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, veniturile bugetului general consolidat se vor majora cu 15,523 miliarde lei, cheltuielile cu 18,747 miliarde lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash va creşte cu suma de 3,224 miliarde lei.

Distribuția banilor pentru ministere a aprins din nou tensiunile în interiorul coaliției aflate la guvernare, miniștrii de la USR PLUS acuzând, mai voalat sau mai deschis, că șeful Cabinetului îi defavorizează atunci când împarte resursele, în avantajul miniștrilor liberali.

De cealaltă parte, Consiliul Fiscal a criticat rectificarea bugetară făcută de Guvern, caracterizând-o ca fiind un derapaj major pe partea de cheltuieli.

Proiectul de rectificare bugetară slăbeşte consolidarea bugetară aşa cum era anunţată pentru anul 2021, este de părere Consiliul Fiscal, atragând atenţia asupra faptului că această rectificare bugetară este singulară în istoria rectificărilor din 2010 până în prezent prin magnitudinea rectificării pozitive a veniturilor şi cheltuielilor bugetare.

Sursă foto: Administraţia Prezidenţială.