Rectificarea bugetară este tot mai aproape! Anunţul a fost făcut de către vicepremierul Kelemen Hunor.

“Eu cred că în câteva zile se închide rectificarea şi se va trece, probabil săptămâna viitoare, la aprobarea ordonanţei”

Liderul UDMR a declarat, luni, că prima rectificare bugetară din 2021 va fi adoptată de către Guvernul României, cel mai probabil, săptămâna viitoare. “Acum nu au fost discuţii în contradicţie, deci lucrurile se aşază”, a spus Kelemen Hunor.

“Am mai discutat (în şedinţa coaliţiei de guvernare – n.red.) şi de rectificare. Urmează să continue discuţiile fiecare ministru cu premierul, dar eu cred că în câteva zile se închide rectificarea şi se va trece, probabil săptămâna viitoare, la aprobarea ordonanţei privind rectificarea bugetului – prima rectificare din 2021 şi urmează o altă rectificare undeva în noiembrie.

Acum nu au fost discuţii în contradicţie, deci lucrurile se aşază. Sigur, solicitările sunt mai mari decât posibilităţile în acest moment, dar, aşa cum văd eu, lucrurile se vor aşeza într-o normalitate după discuţiile de azi”, a declarat, luni, Kelemen Hunor, după şedinţa coaliţiei de guvernare.

“Ceea ce se justifică (…) se va suplimenta”

Vicepremierul a mai indicat că acolo unde există o execuţie bugetară bună şi unde există posibilitatea, vor fi făcute suplimentări, “în limitele bugetului”. “Ceea ce se justifică, ceea ce intră într-o logică a coaliţiei se va suplimenta”, a spus acesta, potrivit Agerpres.

“Vor fi suplimentări peste tot acolo unde există posibilitatea şi unde există execuţie bugetară bună va exista suplimentare. Cu cât vom vedea că mai există discuţii şi în zilele care urmează, dar şi la Ministerul Transporturilor au fost astfel de solicitări, la Ministerul Justiţiei, la Ministerul Dezvoltării, de la Sănătate…

Deci, ceea ce se justifică, ceea ce intră într-o logică a coaliţiei se va suplimenta. Sigur, în limitele bugetului. Ştim, de exemplu, la PNDL avem nevoie de o suplimentare, ca să putem închide până la sfârşitul anului, cu trei miliarde. Nu o să fie trei miliarde la prima rectificare, dar două miliarde trebuie, ca să putem plăti facturile.

Ştim că va fi nevoie de o suplimentare la CNI, ştim că va fi nevoie de o suplimentare la Sănătate, dar, sigur, aici sunt câteva nuanţe care, în câteva zile, până la rectificare, vor fi stabilite în aşa fel încât toate ministerele să meargă înainte”, a mai precizat Kelemen Hunor.

“Nu va fi un deficit mai mare de 7,3%”

Liderul UDMR a fost întrebat şi despre deficitul bugetar. El a dat asigurări că nu va fi depăşit deficitul asumat.

“Nu-l vom depăşi, despre asta am discutat şi astăzi, nu vom depăşi deficitul asumat, deci să nu aveţi nicio temere că nu va exista… Nu va fi un deficit mai mare de 7,3%”, a spus Kelemen Hunor.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin