Austria și-a schimbat poziția cu privire la Schengen

Europarlamentarul Rareș Bogdan, membru al Partidului Național Liberal (PNL), a adus vești îmbucurătoare privind progresul României în procesul de aderare la Spațiul Schengen.

Într-o declarație făcută la Antena 3, el a subliniat că Austria și-a schimbat radical poziția față de acum un an.

Rareș Bogdan a menționat că faptul că nu se va da un vot în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 5 decembrie este considerat o „retragere strategică”, deoarece România nu poate lua decizii separate de Bulgaria în acest proces.

Conform declarațiilor europarlamentarului, Austria a reluat discuțiile și și-a schimbat poziția față de acum un an, iar dialogurile diplomatice sunt în desfășurare la toate nivelurile. Cu toate acestea, Rareș Bogdan a menționat că, în prezent, nu se poate confirma că Austria va vota în favoarea aderării României, dar există semne îmbucurătoare.

”Vestea îmbucurătoare este că Austria a reluat discuţiile, s-au redeschis canalele diplomatice şi Austria şi-a schimbat radical poziţia faţă de în urmă cu un an. Încă nu putem spune, nu putem fi optimiştii de serviciu, sau nu avem certitudinea că Austria dă votul, dar cert este că în momentul ăsta se poartă discuţii diplomatice la toate nivelele şi lucrurile sunt îmbucurătoare”, a declarat Rareş Bogdan.

Vot de aderare chiar și cu două viteze

Procesul de aderare la Spațiul Schengen a fost subiectul unor discuții ample și așteptări îndelungate din partea României. Rareș Bogdan a menționat că, în viitor, ar putea avea loc un vot de aderare chiar și cu „două viteze”. Acesta va demara cu deschiderea frontierelor aeriene, urmată de cele terestre și feroviare.

”Auspiciile sunt mai bune decât în urmă cu un an în ceea ce priveşte România, inclusiv în relaţia cu Austria, sperăm să primească Bulgaria votul în Parlamentul olandez după care să trecem în linie dreaptă şi, ori într-un Consiliu extraordinar, între Crăciun şi Anul Nou, dacă va avea loc, se discută pentru 27 sau 28 decembrie, sau la începutul anului viitor, să avem acest vot, chiar şi cu două viteze, adică în primă fază o deschidere a frontierelor aeronautice, pe 22 martie iar apoi cele terestre şi feroviare”, a mai afirmat Rareş Bogdan.

rares bogdan
SURSA FOTO: Facebook/ Rareș Bogdan

Auspiciile sunt mult mai bune decât în trecut

Cu toate că momentul actual implică o retragere strategică de pe ordinea de zi a Consiliului JAI, Rareș Bogdan a subliniat că aceasta nu este generată de teama unui eventual refuz al Austriei.

Auspiciile sunt mult mai bune decât în trecut. El a explicat că dialogurile sunt în desfășurare. De aceea, se așteaptă să fie programat un vot pentru aderarea la Schengen în viitorul apropiat.

Rareș Bogdan a accentuat importanța punerii aderării pe ordinea de zi până la alegerile europarlamentare din 9 iunie. El amenționat că, din punct de vedere juridic, există posibilitatea de a acționa Austria în justiție. Asta dacă țara se opune aderării.

”Auspiciile sunt mult mai bune, pur şi si simplu e o chestiune tehnică, după cum ştiţi, noi am început acest demers împreună cu Bulgaria şi în momentul acesta nu ne putem desprinde print-un vot separat de Bulgaria, pentru că ar trebui să reluăm întreaga procedură. Bulgaria are nevoie de un vot în Parlamentul olandez, votul se va da pe data de 6 decembrie, JAI-ul este pe 5, asta în cazul în care noul Parlament olandez se întruneşte până atunci şi se realizează majoritatea”, a spus Rareş Bogdan.