CNSU s-a reunit în ședință, marți seară, pentru a discuta noile restricții. La finalul acesteia, Raed Arafat a explicat ce măsuri vor fi relaxate. Astfel, potrivit șefului DSU, persoanele care se testează pentru COVID pot prezenta testul negativ pentru a avea acces în magazinele neesențiale.

Cine va avea voie la mall?

„Permiterea accesului în mall-uri, magazine mari, se va permite și persoanelor testate cu un test PCR de 72 de ore sau test antigen de 48 de ore. La magazinele mai mici până la 200 de metri pătrați nu va fi necesară prezentarea documentului, dar trebuie să se stabilească numărul de persoane care intră în magazin. Pentru aceasta mărime pot fi simultan maxim 50 de persoane”, a adăugat șeful DSU.

Astfel, se va permite accesul în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid.

De asemenea, se va permite accesul tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

În ceea ce privește capacitatea activităților, Raed Arafat precizează că toate activitățile care funcționau până acum la 30% vor fi permise până la 50%.

Se vor elimina restricțiile referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022;

Programul magazinelor urmează să fie prelungit

„Se propune în cazul acestei hotărâri eliminarea interdicțiilor de circulație în timpul nopții. După cum cunoașteți era limita 23.00, după care era circulația oprită pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală. Astfel, aceste interdicții se elimină.

Totodată, crește intervalul orar de la 21.00 la 22.00 pentru toți agențiii economici, magazine restaurante, etc. De asemenea, se elimină obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise și rămâne obligatorie doar în spațiile aglomerate precum stații de autobuz, piețe, cozi, târguri și în trasportul în comun. Masca de protecție rămâne obligatorie în spațiile închise”, a spus Raed Arafat.