Două sate din vestul Atenei, din Grecia, au fost evacuate luni după ce a izbucnit un nou incendiu într-o zonă forestieră care a fost răvășită de flăcări încă de săptămâna trecută, anunță autoritățile elene. În prezent, pompierii încearcă să stingă focul, în timp ce localnicii sunt nevoiți să-și părăsească locuințele de frica morții, transmite Reuters.

Autoritățile au început evacuările de urgență

În prezent, forțele de ordine au intervenit pentru a evacua de urgență localitățile Vilia și Profitis Ιlias, aflate la aproximativ 50 km de capitala Greciei, Atena. Vântul puternic a întețit incendiul din senin. Nu au fost încă raportate informații despre răniți. De la începutul lunii august, mai mult de 500 de focare de incendiu au devastat întreaga Grecie, nimicind zone vaste de teren forestier.

Mii de oameni au fost obligați să își abandoneze gospodăriile. Incendiul de pe insula Evia a ars timp de câteva zile până când a fost stins, iar apoi au apărut noi focare.

Sute de pompieri români sunt în misiune în Grecia

142 de pompieri români au plecat vinerea trecută într-o nouă misiune în Grecia. Ei acționează timp de 10 zile în provincia Atica de lângă Atena. Printre aceștia sunt și pompieri care au participat la stingerea incendiilor pe insula Evia, lăudați de presa elenă pentru rapiditatea și experiența lor.

„Pompierii români care au venit în țara noastră pentru a se lupta cu focul par să provină de pe o altă planetă. Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare”, a scris presa locală.

Peste 500 de incendii de vegetaţie au izbucnit în Grecia în ultimele săptămâni din cauza unui val de caniculă sever şi prelungit, temperaturile ajungând la aproape 45 de grade Celsius. Cel mai mare incendiu, izbucnit pe insula Evia lângă capitală, a ars timp de peste o săptămână la începutul lunii august înainte de a fi stins, distrugând zone forestiere întinse din nordul insulei şi forţând evacuarea a mii de persoane pe mare.

Sursă foto: captură video Reuters