UDMR a venit cu o serie de informații chiar în timpul în care clasa politică este în fierbere și principalele partide politice care vor guverna încearcă să ajungă la un acord în ceea ce privește numirea noilor miniștri. Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă dimineaţă, la începerea negocierilor pentru formarea unui nou guvern între formaţiunea pe care o conduce, PNL şi USR PLUS, că în primul rând e „nevoie de un program de guvernare care răspunde la aşteptările societăţii”. Discuţiile între reprezentanţii celor trei formaţiuni au început sâmbătă dimineaţa, după ora 9,00, pe trei paliere: program de guvernare, structura Guvernului şi structura majorităţii parlamentare.

„Peste puţin timp începem discuţiile pentru formarea unui nou guvern. În primul rând avem nevoie de un program de guvernare care răspunde la aşteptările societăţii. Punerea în aplicare al unui astfel de program presupune un guvern bine structurat şi un parlament cu o majoritate stabilă. Doar colaborarea de bună credinţă poate creşte nivelul de încredere. Noi vrem ca ţara noastră să ofere o şansă mai bună pentru fiecare om”, a scris Kelemen Hunor, sâmbătă dimineaţa, pe pagina sa de socializare.

Nu trebuie să-ți fie rușine, așa e în politică

Cu o zi în urmă, liderul UDMR a precizat că pentru ca o coaliţie să fie funcţională şi să aibă rezultate, trebuie ca acei care o formează să aibă încredere unii în alţii, iar programul de guvernare să nu conţină populisme şi demagogie. În opinia sa, trebuie să existe şi o împărţire a puterii în interiorul coaliţiei, atât la nivelul Legislativului, cât şi la nivelul Guvernului.

„Nu este un lucru de care trebuie să-ţi fie ruşine, în politică aşa se întâmplă, într-o coaliţie aşa se întâmplă. Şi acest lucru înseamnă atât Legislativul, cât şi Executivul, fiindcă Executivul fără un Legislativ puternic, stabil, echilibrat nu are un spate şi invers. Degeaba ai Legislativul, dacă nu ai un guvern echilibrat. Deci, trebuie să fim foarte conştienţi că în funcţie de cum reuşim să alcătuim structurile decizionale în Parlament şi în Guvern, cum vom avea creionat programul de guvernare, aşa va funcţiona şi coaliţia”, a punctat acesta.