Decizia momentului în București. Consiliul Local al Sectorului 6 a abrogat hotărârea potrivit căreia întreţinerea şi salubrizarea spaţiilor verzi aferente blocurilor de locuinţe putea fi realizată de către asociaţiile de proprietari, cu sprijinul ADPDU.

În același timp, o decizie în acest sens a fost aprobată în unanimitate în şedinţa de marţi a Consiliului Local Sector 6. Anunțul a fost făcut de viceprimarul USR PLUS Alexandru Gâdiuţă, potrivit căruia, hotărârea era susceptibilă unei atacări în instanţă.

Totodată, el a mai precizat că încă există mai multe neclarități referitoare la acest proiect care pot fi interpretate într-o anumită nuanță.

„Există nişte neclarităţi în acest proiect, nişte lucruri ce pot să fie interpretate. Nu neapărat că sunt greşite, dar sunt nişte elemente ce pot să fie interpretate într-o anumită nuanţă şi hotărârea este susceptibilă unei atacări în instanţă. Se abrogă această hotărâre, pentru a veni cu o versiune”, a precizat el.

Ce prevede raportul de specialitate

Astfel, potrivit raportului de specialitate, prin implementarea hotărârii ar fi putut „apărea unele neconcordanţe” cu alte acte, precum H.C.G.M.B. nr. 212/2000 privind protejarea prin împrejmuire a terenurilor virane de pe raza Municipiului Bucureşti. Conform unei adrese a Administraţiei Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6, hotărârea nu a produs efecte juridice în ceea ce priveşte amenajarea, întreţinerea şi salubrizarea spaţiilor verzi aferente blocurilor şi nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale.

Amintim faptul că pe data de 30 martie, Consiliul Local al Sectorului 6 a adoptat hotărârea conform căreia amenajarea spaţiilor verzi aferente blocurilor de locuinţe se poate realiza de către ADPDU Sector 6 prin serviciile de specialitate sau de asociaţiile de proprietari/locatari.

De menționat este faptul că în cazul în care amenajarea spaţiilor verzi se va efectua de către asociaţiile de proprietari/locatari , va fi nevoie de respectarea principiilor estetice şi de funcţionalitate. ADPDU Sector 6 poate oferi consultanţă gratuită, material dendro-floricol şi unelte necesare amenajării spaţiilor aferente blocurilor.

În situaţia neîndeplinirii obligaţiilor prevăzute de regulament de către asociaţiile de proprietari/locatari, Administraţia Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6 va efectua lucrările de întreţinere şi curăţare a terenurilor spaţiilor verzi aferente locuinţelor de tip condominiu.