Ședința a fost una tensionată în contextul în care Dacian Cioloș a contestat o decizie luată anterior, potrivit căreia la Congres pot participa doar cei care s-au vaccinat. Mai exact, copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș a susținut că sunt oameni care nu se pot vaccina împotriva COVID-19, motiv pentru care trebuie schimbată această hotărâre a Biroului Politic Național astfel încât să participe și nevaccinații la Congres.

Pe de altă parte, restul membrilor USR nu au primit prea bine această remarcă în contextul în care  decizia a fost deja luată și anunțată de Dan Barna în urmă cu câteva săptămâni.

„Nu putem să ne poziționăm ca partid pro-vaccinare și să facem Congres cu oameni nevaccinați”, au declarat surse participante la ședință.

Dacian Cioloș crează tensiuni în partid

Spre finalul ședinței, atât Dacian Cioloș cât și o parte din membri PLUS au forțat un vot în ședință pentru ca la Congres să participe și persoanele nevaccinate, care să prezinte dovada unui test, însă, deși cei din PLUS au susținut la vot solicitarea lui Cioloș, aceasta nu a întrunit suficiente voturi încât să fie adoptată, iar decizia finala a rămas ca la Congres să participe doar cei care fac dovada vaccinării.

Amintim faptul că reacția lui Dacian Cioloș vine după ce la finele lunii iulie, copreședintele USR PLUS Dan Barna anunța că Biroul Politic Național a decis ca la Congres să participe doar membrii de partid vaccinați.

În ceea ce îi privește pe cei care nu s-au vaccinat, aceștia nu vor putea vota nici online.

„Am avut o nouă şedinţă a Biroului Politic Naţional al USR PLUS. Am decis, în acest context, că participarea la Comitetul Politic şi la Congresul partidului va fi permisă doar membrilor USR PLUS, delegaţilor USR PLUS care sunt vaccinaţi, tocmai pentru a transmite acest mesaj important de a continua campania de vaccinare şi de a avea rezultate asumate şi mesaje foarte clare în această direcţie”, a declarat Barna, la momentul respectiv.

În același timp, la acel moment, Dan Barna sublinia că poziția este asumată de liderii partidului.El a mai adăugat că România va putea trece prin pandemie doar dacă românii se vor vaccina, iar liderii partidului își menin această poziție.

„Este o decizie a Biroului Naţional foarte clară: participanţii la Comitetul Politic din 28 august şi la Congresul din 2-3 octombrie trebuie să fie vaccinaţi toţi. Delegaţii care nu sunt vaccinaţi nu vor participa la Congres. Nu vor vota, vor fi înlocuiţi de supleanţii care vor fi vaccinaţi.

Deci, mesajul USR PLUS este unul foarte clar: România poate să treacă peste această poveste pandemică care chinuie planeta doar vaccinându-ne. Este o poziţie asumată de liderii partidului, conducerea partidului şi vom rămâne consecvenţi pe acest mesaj independent de multele reproşuri şi supărări care curg şi la mine pe Facebook, este normal”, adăuga liderul USR PLUS.