Experții au avertizat că orice creștere a internărilor ar putea pune sistemul național de sănătate (NHS) în fața unei noi provocări, în condițiile în care acum se luptă cu întârzierile în tratarea pacienților non-Covid, scrie The Guardian.

Pericol imens în Marea Britanie

Premierul Boris Johnson a anunțat deja că sunt șanse mari ca distanțarea fizică să nu mai fie obligatorie în Regat începând cu 21 iunie. Însă comisia de sănătate a parlamentarilor din toate partidele susține că restricțiile ar trebui menținute în vigoare și după această dată.

O creștere a infectărilor și o răspândire suplimentară a variantelor COVID descoperite pentru prima dată în India ar putea arunca în aer foaia de parcurs a lui Boris Johnson. În ciuda progresului campaniei de vaccinare, nimeni nu poate spune în ce măsură noile infectări, care se află la nivelurile observate ultima dată la sfârșitul lunii martie, se vor traduce în spitalizări și decese.

Experții susțin că, pe măsură ce restricțiile se elimină, virusul se poate răspândi mai ușor printre milioane de oameni care nu au fost protejați de vaccinuri. Cercetări ale Public Health England, care sugerează că noua variantă, numită B.1.617.2, descoperită în Regatul Unit, este extrem de transmisibilă și parțial rezistentă la vaccinuri, au sporit îngrijorarea că un al treilea val ar putea copleși NHS.

Marea Britanie, cea mai afectată ţară din Europa

Cea mai afectată ţară europeană de pandemia COVID-19, Regatul Unit are cea mai avansată campanie de vaccinare pe continent. Dar aici se înregistrează, de mai multe săptămâni, mai puţin de 5.000 de cazuri de covid-19 zilnic.

Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea din East Anglia, este îngrijorat că Marea Britanie a asistat deja la semnele timpurii ale unui al treilea val, devenind clar că varianta din India se răspândește în comunitate.

Prof. Ravi Gupta de la Universitatea din Cambridge, a declarat: „Dacă lucrurile merg așa în continuare, probabil vom ajunge la un al treilea val. Va fi un val mare de infectări și vor exista îmbolnăviri și decese”, a spus el.

Dr. William Hanage, profesor de evoluție și epidemiologie la Harvard, a declarat că abordarea actuală a Regatului Unit nu a fost suficientă pentru a preveni un al treilea val: „O redeschidere completă în iunie nu este compatibilă cu controlul virusului.”