Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a venit joi cu o ripostă joi la serioasele acuzaţii de incompetenţă în gestionarea epidemiei de COVID-19 aduse de un fost consilier, Dominic Cummings.

Acesta a lansat împotriva premerului britanic, cu doar o zi în urmă, o serie de atacuri dure privind modul în care a luat decizii în pandemie. Totuși, şeful guvernului britanic a dat asigurări că a făcut tot posibilul pentru a salva vieţi, scrie.

Prima reacție a lui Boris Johnson

Johnson a vizitat joi dimineaţă un spital din Essex, acolo afirmând, în cadrul unei conferințe de presă, că a trebuit să ia ‘o serie de decizii incredibil de dificile’ în timpul acestei crize. Premierul a mai atras atenția că, ‘în fiecare etapă, am fost ghidaţi de determinarea de a proteja vieţi’, scrie Antena3.

Dominic Cummings, acuzații grave pentru premierul britanic

Miercuri, într-o audiere de şapte ore în faţa unei comisii parlamentare, fostul său consilier Dominic Cummings a atacat felul în care guvernul britanic, aflat la conducerea lui Johnson, a gestionat epidemia, care a făcut aproape 128.000 de morţi în Marea Britanie, ţara cea cu cele mai multe decese din Europa.

În urma acestor acuzaţii, opoziţia a cerut să fie grăbită deschiderea unei anchete publice cu privire la modul în care guvernul a gestionat pandemia, anchetă prevăzută să se desfăşoare în 2022.

Ministrul Sănătății nu a scăpat nici el

În cursul audierii, Cummings l-a atacat şi pe ministrul sănătăţii, Matt Hancock, pe care l-a acuzat că ”a minţit în numeroase ocazii, reuniune după reuniune”, dar şi ‘în public”. Fostul consilier al lui Johnson a fost de părere că Hancock este incompetent şi ar fi trebuit demis.

Aceste acuzaţii sunt ”false” şi ”neîntemeiate”, a reacţionat Hancock, răspunzând joi întrebărilor opoziţiei în Camera Comunelor.

”Am fost întotdeauna sincer cu oamenii în public şi în privat’” a spus el, afirmând că guvernul a adoptat ”o abordare deschisă, transparentă, explicând atât ceea ce ştiam, cât şi ce nu ştiam”.

Sursă foto: Dreamstime