Un proiect care vrea să combată declinul demografic propune ca românii cu copii să primească un salariu în plus, de 2.000 de lei, în fiecare lună.

Proiectul iniţiat de deputatul PNL Gigel Ştirbu şi depus la Camera Deputaţilor vine ca să combată declinul demografic, după ce populația României se află în continuă scădere.

Proiectul prevede indemnizații de unu sau două salarii minime nete pentru familiile cu mai mulți copii, parteneriate public-private pentru dotarea creșelor și grădinițelor și extinderea programului „Masă caldă” la toate școlile din țară.

Mai precis, banii ar veni în forma unei indemnizații, lunare, pentru toți cei care au în întreținere mai mult de doi copii, sub vârsta de 18 ani.

Indemnizația nu va fi impozitată

Inițiatorul acestui proiect, deputatul PNL Gigel Știrbu, spune că această indemnizație lunară nu ar fi impozitată și nu va ține cont de veniturile realizate de către părinți. Suma primită ar fi cel puțin echivalentă cu un salariu minim pe economie, adică aproximativ 2.000 de lei.

Iată care sunt condițiile impuse de autorități, pentru ca românii care au mai mult de doi copii să poată beneficia de acești bani din partea guvernului.

Proiectul prevede indemnizații de unu sau două salarii minime nete pentru familiile cu mai mulți copii, parteneriate public-private pentru dotarea creșelor și grădinițelor și extinderea programului „Masă caldă” la toate școlile din țară.

Astfel, prima parte a propunerii legislative vizează acordarea unei indemnizații lunare pentru persoanele care au în întreținere mai mult de 2 copii, până la vârstă de 18 ani, începând cu echivalentul unui salariu minim net lunar până la echivalentul a două salarii minim nete și jumătate pentru cele care au 6 copii și mai mulţi.

Nu se ține cont de venituri

Această indemnizație nu ține cont de veniturile realizate și nici nu va fi impozitată, dar o condiție pentru ca persoanele să o primească este ca una din acestea să realizeze venituri.

Copiii aflaţi în îngrijirea persoanelor prevăzute la acest articol să fie înscrişi într-o unitate de învăţământ, după împlinirea vârstei de 3 ani.

Este necesară o soluție care să contribuie la rezolvarea rapidă a problemei creșelor, astfel încât tinerele familii să treacă peste acest impediment când vine vorba despre decizia de a avea copii. Acest lucru poate fi rezolvat doar printr-o implicare semnificativă a sectorului privat, prin crearea unui parteneriat real între stat și privat, pentru asigurarea fondurilor necesare pentru construirea și dotarea creșelor și grădinițelor.

Totodată, al treilea aspect vizat de prezenta propunere legislativă se referă la Programul „Masă caldă”, program pilot al Guvernului României, implementat până în prezent în 450 de școli din țară, care s-a bucurat de un real succes.

Prin noul act normativ, se stipulează gradual, ca până în anul școlar 2035, în 100% din numărul total al unităților de învățământ de la nivel național, preșcolarilor si elevilor să le fie acordate suport alimentar.

Prezentul pachetul legislativ își propune să vină cu soluții pentru stimularea creșterii natalității în țara noastră, stoparea scăderii dramatice a numărului nou-născuților, sprijinirea copilului și familiilor.

Urgența adoptării acestor măsuri este dată de faptul că avem nevoie de stabilizarea demografică a României. Pentru a opri declinul demografic și pentru a ne asigura că economia noastră continuă să crească, trebuie să luăm măsuri concrete pentru a sprijini familiile și pentru a încuraja natalitatea, a scris deputatul PNL Gigel Știrbu, pe pagina de Facebook.