Guvernul condus de Boris Johnson a luat o nouă decizie pentru persoanele care ajung în Marea Britanie. Mai exact, restricția conform căreia persoanele vaccinate trebuie să prezinte un test negativ de COVID la intrarea în țară a fost anulată.

„Ceea ce facem pentru călătorii este să arătăm că această ţară este deschisă pentru afaceri, deschisă pentru călători”, a declarat premierul Boris Johnson. El a subliniat totodată faptul că această modificare ce înseamnă că „persoanele care sosesc nu mai trebuie să fie testate (…) dacă au fost vaccinate de două ori”, scriu France Presse și Agerpres.

De menționat este faptul că până în momentul de față, persoanele vaccinate cu schema completă erau nevoite să rezerve în avans un test (antigen sau PCR) pentru Covid-19, care urma să fie efectuat după sosire.

Pe de altă parte, cei care nu sunt complet vaccinaţi trebuie să facă un test înainte de plecare, apoi două teste PCR după sosire şi trebuie să se izoleze timp de 10 zile.

În ceea ce privește data la care noua măsură va fi impusă, Boris Johnson nu a oferit detali în acest sens, însă a există posibilitatea ca aceasta să intre în vigoare înainte de vacanţa şcolară din februarie, ceea ce reprezintă o veste bună pentru sectorul turismului şi al transportului internaţional.

Companiile aeriene, apel ferm către Boris Johnson

Amintim faptul că anunțul făcut de Boris Johnson vine după ce şefii marilor companii aeriene, precum British Airways, easyJet şi Ryanair, au trimis o scrisoare guvernului britanic în care au cerut să pună capăt restricţiilor privind călătoriile internaţionale, „cel puţin” pentru călătorii complet vaccinaţi.

Trebuie menționat faptul că Marea Britanie este una dintre țările grav afectate de pandemia de coronavirus, înregistrând aproape 154.000 de decese. Totodată, ea a fost afectată și de un val de cazuri atribuite variantei Omicron, care este acum în declin.

Odată cu îmbunătățirea cifrelor însă, premierul Boris Johnson a anunţat în cursul săptămânii trecute că ultimele restricţii rămase în Anglia vor fi ridicate. Spre exemplu, începând de joi, măştile nu vor mai fi obligatorii din punct de vedere legal, dar sunt recomandate pentru locurile închise şi aglomerate şi au fost deja abandonate în şcoli.

Totodată, nu va mai fi necesar un card de sănătate pentru accesul în cluburile de noapte şi la anumite adunări mari. Măsuri similare au fost luate și în Scoţia, unde cele mai multe restricţii au fost ridicate luni, permiţând redeschiderea discotecilor şi eliminarea limitei de trei familii pentru întâlnirile în interior.