Marcel Ciolacu, liderul PSD, a avut miercuri, într-o conferință de presă, o reacție inedită despre legea certificatului verde pe care o consideră depășită în contextul pandemic actual al României. „Este tardivă o lege cu certificatul”, a spus acesta jurnaliștilor.

Nu mai este momentul pentru obligativitatea certificatului verde în România, spune Ciolacu

Marcel Ciolacu, președintele PSD, consideră că o lege a certificatului verde este în momentul de față tardivă.

„Am avut discuții numai pe energie. Este tardiv o lege cu certificatul. Mai mult știu că este un OUG în vigoare cu certificatul”, a spus Marcel Ciolacu, liderul PSD, miercuri, în fața jurnaliștilor, potrivit știripesurse.ro.

Florin Cîțu a atacat social-democrații în privința certificatului verde

Florin Cîțu a explicat că decizia privind renunțarea la certificatul electronic COVID la locul de muncă a aparținut ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Liderul PNL a explicat că, deocamdată, ministrul nu a prezentat argumentele privind această decizie.

„Decizia la Ministerul Sănătății și Guvern este că nu mai e nevoie de un certificat verde. Ca să fiu de acord cu ceva (că nu mai trebuie certificat verde – n.r.) trebuie să fie prezentate argumentele unei decizii. Deocamdată noi vorbim pe declarații. Aș vrea să văd cum a fost fundamentată decizia că un certificat verde nu ar duce la creșterea numărului de vaccinări.

Dacă există specialiști care spun că chiar dacă adoptăm certificatul verde în acest proiect de lege și ne arată fundamentat că nu ar fi dus la o creștere a numărului de persoane vaccinate, bineînțeles că nu aș avea nicio problemă. Dacă nu, bineînțeles că rămân la opinia pe care am avut o până acum, că ar fi ajutat și numai că e opinie, a arătat foarte clar condițiile care ar fi dus la mai multe persoane vaccinate”, a spus Florin Cîțu la Digi24.

Ce spunea Alexandru Rafila despre certificatul verde?

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, declara, vineri, că în acest moment nu mai vede necesară urgenţa certificatului verde, şi pentru faptul că în câteva săptămâni speră să se încheie valul 5 al pandemiei de COVID-19.

„În acest moment nu mai văd urgenţa certificatului verde, pentru că orice procedură legislativă (…) oricum presupune un timp de la momentul adoptării până la implementarea ei efectivă, care va mai însemna câteva săptămâni, şi eu sper că acest val al cincilea în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 şi sper ca până la sfârşitul lunii februarie să ajungem într-o situaţie …”, a afirmat Alexandru Rafila.

În opinia ministrului Sănătăţii, certificatul verde ar fi fost necesar înainte de valul 4, dar pentru asta era nevoie şi de o decizie asumată politic, care n-a fost luată.