Luni, 17 ianuarie, Florin Cîțu a afirmat în spațiul public că susține certificatul verde și a explicat ce impact major va avea absența angajaților infectați cu Sars-CoV-2.

„Eu rămân la opinia mea că acest val trebuia gestionat altfel, dar este opinia mea de economist și la modul în care este gestionată situația. Îmi aduc aminte că în vară când erau 10.000 de persoane eram atacați, acum nu mai este niciun fel de problemă”, a spus sarcastic acesta.

„10.000 de persoane infectate înseamnă un cost pentru economie”

Președintele Partidului Național Liberal avertizează oamenii că explozia infectărilor cu Sars-Cov-2 și lipsa responsabilității va avea repercursiuni grave în economie, fapt ce ne va afecta pe toți.

„Înțeleg că nu mai interesează pe nimeni (certificatul verde – n.red.) și faptul că avem peste 10.000 de cazuri zilnic și aceste cazuri cresc nu reprezintă o problemă în acest moment. Pentru mine reprezintă și vă spun, de ce? 10.000 de persoane infectate înseamnă concedii medicale, înseamnă un cost pentru economie și societate, care nu este luat în calcul. (…)

Sunt foarte curios dacă acesta a fost planul de la bun început, să avem un număr mare de persoane infectate sau nu. Eu nu văd niciun plan care să reducă numărul de persoane infectate, nu văd un plan care să crească numărul de persoane vaccinate, văd doar că suntem ok și toată lumea încearcă să ignore această problemă.

Nu o ignor și vă spun că există un cost foarte mare pentru economie și trebuie găsită o soluție. Susțin certificatul verde. Dacă nu există în coaliție pentru el, atunci trebuie să ne asumăm că există alte costuri pentru economie. (…)”, a explicat Florin Cîțu.

Cîțu a declarat joi, 14 ianuarie, că pregătirile sanitare pentru valul al cincilea trebuie să fie transparente în contextul în care rata de vaccinare a populației este în scădere, iar numărul de cazuri depistate este în creștere. La începutul anului 2022 am trecut de pragul de 8 milioane de români vaccinați, dintre care aproape 2,2 milioane cu doza a treia, însă Florin Cîțu pare a fi preocupat la momentul actual de modul în care PSD gestionează portofoliul Sănătății.

Cîțu, replici dure la adresa lui Rafila: „Rata de vaccinare scade. Soluțiile PSD nu funcționează”

Numărul de cazuri depistate a început să crească considerabil de la începutul anului. În acest context, Florin Cîțu pune la îndoială deciziile luate de partenerii de coaliție, în primul rând de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cu privire la pregătirea populației și a sistemului medical pentru valul 5.

„Ar trebui să ne uităm dacă relaxarea condițiilor în perioada de sărbători a avut vreo legătură cu creșterea numărului de infectări după sau nu. Nu știu. Ar trebui să vină experții să ne spună”, a declarat Florin Cîțu.