Liberalii așteaptă mai multe măsuri din partea lui Alexandru Rafila! PNL este îngrijorat de situația pandemică din țară

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, marţi, că liberalii au “îngrijorări” legate de pandemia de COVID-19 şi aşteaptă soluţii din partea ministrului Sănătăţii.

“În mod evident că avem îngrijorări legate de pandemie, 16.000 de cazuri pe zi este o creştere faţă de acum câteva zile destul de mare, dar în egală măsură avem şi aşteptări pentru soluţii. Aţi văzut criza din energie. În condiţiile în care ambele partide au contribuit, cred că acelaşi lucru se poate face în cadrul unei viitoare şedinţe de coaliţie şi pe această temă a crizei generate de pandemia de COVID-19. Am văzut câteva chestiuni transmise public de ministrul Rafila legate de pregătirea ambulatoriilor şi de zona de antivirale. Ştim cu toţii foarte bine, apropo de aşteptările noastre, că lupta cu pandemia se dă şi înainte să ajungi în spital. De asta credem că este spaţiu în continuare de mult mai multe măsuri pe care evident le aşteptam din partea ministrului Sănătăţii”, a spus Stroe, într-o conferinţă de presă la sediul central al PNL.

El a fost întrebat dacă vor mai exista discuţii cu privire la certificatul verde în şedinţa coaliţiei.

“Aş prefera să nu mai fac aprecieri legat de acest subiect până nu va exista acest subiect pe agenda viitoarei posibile întâlniri a coaliţiei pentru a avea soluţii, cum am avut şi în zona energiei. (…) E un subiect, din punctul nostru de vedere, la fel de important ca şi problema facturilor şi a preţurilor la energie şi trebuie tratat ca atare. Acest val cinci, observ în general în opinia publică, lucru de altfel repetat şi de presă, că foarte mulţi îl tratează ca pe o fatalitate şi aşteptăm să treacă cu bune, cu rele sau vom vedea ce o fi. Nu, noi credem că există soluţii, am insistat tot timpul pentru a avea aceste soluţii chiar şi pe agenda coaliţiei şi credem în continuare că putem mai mult”, a mai afirmat liberalul.

Bilanț COVID-19, 18 ianuarie

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 16.760 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 8.642 mai mult decât în ziua anterioară. 1.697 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În total, până astăzi, 18 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.928.306 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 22.316 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.784.107 pacienți au fost declarați vindecați.

Până astăzi, 59.327 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 17.01.2022 (10:00) – 18.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 70 decese (29 bărbați și 41 femei), dintre care 5 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara,  Ialomița, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt,  Prahova, Satu Mare, Sibiu, Tulcea, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 70 decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă  30-39 ani, 1 la categoria de vârstă 40-49 ani , 11 la categoria de vârstă 50-59 ani, 10 la categoria de vârstă 60-69 ani, 26 la categoria de vârstă 70-79 ani și 21 la categoria de vârstă peste 80 ani.

67 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient nu a prezentat comorbidități, iar pentru 2 pacienți nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Din totalul de 70 de pacienți decedați, 60 au fost nevaccinați și 10 vaccinați. Pacienții vaccinați aveau vârsta cuprinsă între  grupele de vârstă 40-49 ani și 70-79 ani și prezentau comorbidități.

Au fost raportate 5 decese anterioare intervalului de referință, survenite în județele Bacău, Călărași și Gorj, în luna decembrie 2021.