Ministrul Mediului, Tanczos Barna a anunțat că centralele de apartament vor fi interzise în blocurile noi. Actul normativ va urma să intre în vigoare de la începutul lunii februarie a anului 2022.

Din acest motiv, specialiștii sfătuiesc românii să nu-și mai monteze centrale pe gaz. Pe termen lung, gazul va fi mai costisitor decât energia electrică.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat la finalul anului trecut că centralele individuale de apartament nu vor mai fi permise în blocurile noi din luna ianuarie sau februarie, cel târziu. Ministrul a precizat că la începutul lui 2022 ar putea exista actul normativ privind această măsură. Lucrurile se vor schimba doar pentru construcțiile noi.

Astfel, centralele vor fi doar în bloc sau pe scară la o înălţime de 40-50 de metri. Motivul – noxele să fie duse cât mai departe de nivelul la care este cetăţeanul. În blocurile vechi, unde sunt montate centrale, nu s-a pus problema interzicerii.

Adio centralelor de apartament

Răzvan Nicolescu, expert în energie şi fost preşedinte al Agenţiei Europene pentru Reglementare în Energie, a precizat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că recomandarea sa este ca românii să nu-și mai pună centrale, pentru că pe termen mediu si lung vor avea de pierdut.

„Orașele interzic noile centrale, cum este la Cluj, și din punctul meu de vedere e absolut corect ceea ce fac. Dar în același timp statul alocă bani pentru construirea de noi conducte, care să conecteze noi localități la gaze naturale, oamenii urmând să-și cumpere centrale pe gaz, pentru ca apoi să renunțe la ele sau să plătească taxe? Trebuie puțin mai multă coerență în ceea ce facem”, a transmis Răzvan Nicolescu.

„Să nu-și mai pună centrală pe gaz, pentru că pe termen mediu și lung vor avea de pierdut. E sfatul pe care l-am dat celor mai apropiate persoane, chiar dacă din calculele economice poate să pară o soluție mai bună o centrală pe gaz decât pe electric. Dar cei care vor instala pe electric, vor avea de câștigat pe termen mediu și lung”, a mai precizat acesta.

Întrebat dacă românii (care ar opta pentru centrale electrice – n.r.) ar avea de câștigat doar din preț sau e și o chestiune de taxare, Nicolescu a răspuns: „Pe omul obișnuit îl interesează câți bani scoate din buzunar. Că se duc sub formă de taxe sau factură e mai puțin important”.