Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a semnat joi 10 contracte de finanţare din cadrul Programului „Mediu, Adaptare la Schimbări Climatice şi Ecosisteme”(RO-Mediu), derulat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor în calitate de Operator de Program pentru Programul RO – Mediu şi finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, a anunţat Ministerul într-un comunicat de presă.

Proiecte pentru ecosisteme şi biodiversitate

Proiectele pentru care au fost azi semnate contractele de finanţare au fost selectate în urma procesului de evaluare aferent Apelului nr. 1 „Restaurarea zonelor umede şi turbăriilor” şi Apelului 3 SGS-1 „Elaborarea planurilor de atenuare şi adaptare în municipalităţi”.

Promotorii proiectelor pentru Domeniul Ecosisteme şi Biodiversitate sunt Institutul de Biologie Bucureşti, Universitatea Babeş- Bolyai Cluj-Napoca şi Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane, Miercurea Ciuc.

Pentru Domeniul Atenuarea Schimbărilor Climatice, promotorii sunt Consiliul Judeţean Prahova, Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Municipiului Alba – Iulia, Primăria Municipiului Câmpulung, Primăria Municipiului Bistriţa, Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin, Primăria Miercurea Ciuc.

„Este o ocazie specială pentru noi să vă avem alături într-un moment în care putem discuta despre lucruri concrete, despre rezultatele concrete ale acestui Program care are obiective legate de ecosisteme, biodiversitate, gestionarea substanţelor periculoase, atenuarea schimbărilor climatice. Aş dori, în primul rând, să vă felicit pentru proiectele depuse. Astăzi, semnăm contractele de finanţare pentru ecosisteme şi biodiversitate, pentru refacerea a circa 45 de turbării şi, de asemenea, semnăm contracte pentru pregătirea unor planuri de adaptare la schimbările climatice.

Vă invit ca, alături de echipele dumneavoastră, să trataţi în continuare cu seriozitate problemele de protecţie a mediului, de protecţie a zonelor care au nevoie de atenţie sporită. Succesul instituţional depinde de echipă, dar adevărata provocare este implementarea acestor proiecte„, a subliniat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Valoarea proiectelor, peste 3,8 milioane de euro

Rezultatele proiectelor a căror implementare începe de astăzi vor conduce la reducerea sau la prevenirea eliberării dioxidului de carbon şi a metanului în atmosferă, dar şi la o economie integrată a schimbărilor climatice pe aria unităţilor administrativ teritoriale care au fost selectate.

Valoarea totală a proiectelor care au fost aprobate joi este de peste 19 milioane de lei (peste 3,8 milioane de euro). La ceremonia de semnare a contractelor de finanţare au fost prezenţi, alături de ministrul Barna Tanczos şi preşedintele C.J Prahova, Iulian Dumitrescu, preşedintele C.J Sibiu, Daniela Cîmpean, primarul Municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, primarul Municipiului Bistriţa, Ioan Turc, primarul Municipiului Câmpulung, Elena Valerica Lasconi, dar şi directorul ICDCRM Miercurea-Ciuc, Agnes-Zsuzsa Keresztesi şi academician Dumitru Murariu, directorul Institutului de Biologie Bucureşti.