UPDATE 2

Reprezentanții angajaților din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și Ministerului Finanțelor au purtat discuții directe cu ministrul Alexandru Nazare privind reforma instituției și statutul personalului fiscal.

Dorin Modure, liderul Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală „Solidaritatea”, a evidențiat principalele nemulțumiri și propuneri ale angajaților, subliniind faptul că povara unor greșeli anterioare nu trebuie să fie suportată de toți salariații.

Modure a explicat că angajații acceptă necesitatea reorganizării ANAF, dar solicită ca aceasta să fie făcută responsabil și transparent, pentru a evita repetarea situațiilor din trecut, când angajații integri au părăsit sistemul, iar funcții-cheie au fost ocupate prin metode dubioase. De asemenea, sindicaliștii au ridicat problema nevoii urgente de modificări legislative esențiale, cum ar fi schimbarea legii insolvenței și a reglementărilor împotriva evaziunii fiscale, pentru a-și putea desfășura activitatea în condiții optime.

Solicitarea unui statut profesional clar pentru angajații fiscali

Un punct important în discuții a fost solicitarea de lungă durată privind crearea unui statut profesional clar, care să reglementeze drepturile și obligațiile celor din administrația fiscală. Ministrul Nazare a promis că acest subiect va fi analizat în cadrul unor întâlniri viitoare, deși detalii concrete nu au fost încă oferite.

Ziua de joi a fost marcată și de un protest al câtorva sute de sindicaliști, care au manifestat în fața Ministerului Finanțelor împotriva măsurilor de austeritate impuse. În urma acestuia, o delegație a Blocului Național Sindical, alături de președintele Dumitru Costin, a purtat discuții oficiale cu ministrul, căutând soluții pentru a răspunde revendicărilor angajaților din sectorul fiscal.

„O să vă spun foarte pe scurt, aşa mai plastic, dar este expresia folosită de domnul ministru, mi-a spus că dânsul a găsit nota de plată pe masă. Noi am explicat că suntem de acord, dar nu noi am făcut consumaţia. Deci cei care au făcut consumaţia n-au decât să plătească. Noi nu suntem de acord să plătim toţi, milioane de salariaţi, o notă de plată care a fost lăsată de altcineva. Am discutat şi punctual cu domnul ministru pe reorganizarea ANAF.

Ştiţi foarte bine că ANAF are acum are o imagine extrem de proastă, total de nedrept. Noi avem nevoie de nişte legi mult mai bune pentru a ne putea face meseria, avem nevoie de schimbarea legii insolvenţei, avem nevoie de schimbarea legii evaziunii fiscale, de mai multe legi. Avem nevoia şi de o reorganizare ANAF, într-adevăr, dar această reorganizare trebuie să se facă corect, nu ca şi precedentele reorganizări, când oamenii buni, corecţi, au plecat din sistem, iar ceilalţi au rămas sau au fost aduşi după aceea prin transferuri.

Am mai vorbit totodată de un lucru pe care noi îl cerem de zeci de ani, cerem elaborarea unui statut al profesiei. Ni s-a promis de către domnul ministru că se va discuta acest lucru în nişte întâlniri viitoare, sperăm, nu putem acum decât să-l credem că acele întâlniri vor avea loc”, a spus Dorin Modure, citat de Agerpres, la ieşirea de la discuţiile cu ministrul Finanţelor.

UPDATE 1

Bugetarii de la Trezorerie, INS, primării, administrația fiscală, Apele Române și nu numai amenință s-au alăturat protestelor. Aceștia se opun cu fermitate măsurilor de austeritate luate de guvernul Bolojan.

Angajații INS au venit în marș la Ministerul Finanțelor Publice și au aplaudat în semn de solidaritate cu revendicările Blocului Național Sindical. În același timp, au izbucnit proteste spontane la sediile Administrației Naționale Apele Române.

La rândul lor, angajaţii Casei de Pensii Dâmboviţa protestează faţă de măsurile de austeritate anunţate de guvern, în special faţă de reducerea sporului de condiţii vătămătoare.

„Sunt proteste ad-hoc organizate de colegii din toată ţara, având în vedere reducerea acestui spor de condiţii vătămătoare. Ce înseamnă pentru noi condiţii vătămătoare? Nu este vorba că plimbăm două hârtii, cum se spune pe reţelele sociale. Din păcate, pot să vă aduc ca dovadă dosarele cu care lucrăm, dosare vechi de 50 de ani, pline de microbi, pline de infestări. De asemenea, volumul mare de muncă pe care îl avem şi lucrările pe care le vom avea de finalizat în termen scurt, asta înseamnă un efort deosebit din partea noastră”, a declarat, joi, reprezentantul salariaţilor de la Casa de Pensii Dâmboviţa, Maria Mirela Sima.

Proteste la Finanțe împotriva pachetului de austeritate

Știrea inițială: Federația Sindicatelor din Administrația Fiscală „Solidaritatea”, afiliată la Blocul Național Sindical (BNS), a anunțat declanșarea unor proteste săptămânale în fața Ministerului Finanțelor, ca reacție la măsurile de austeritate promovate de Guvern.

Reprezentanții BNS au transmis că pichetările vor avea loc în fiecare zi de joi, între orele 10:00 și 12:00, în toate instituțiile unde organizația are membri de sindicat. Prima astfel de acțiune se desfășoară chiar în fața Ministerului Finanțelor. Sunt așteptați și alți sindicaliști din București să se alăture acțiunii.

BNS a anunțat, de asemenea, lansarea unei campanii video în social media, pentru a explica publicului cum vor afecta măsurile economice atât angajații din sectorul public, cât și pe cei din privat.

Ministerul Finantelor
SURSA FOTO: Dreamstime

Salarii mici, lipsă de resurse și condiții de muncă inadecvate

Ionuț Marinescu, președintele Federației Naționale Solidaritatea Socială a Muncii, a declarat că protestele din Casele de Pensii vor continua zilnic în această săptămână. El a arătat că nemulțumirile sunt multiple, de la lipsa aplicațiilor informatice până la condițiile improprii de lucru.

Potrivit acestuia, în unele birouri lucrează 10-12 angajați, în condițiile în care spațiul este destinat pentru maximum 4-5 persoane. În plus, salariile lucrătorilor din Casele de Pensii sunt printre cele mai mici din întregul aparat bugetar.

Marinescu a subliniat că protestele sunt un semnal de alarmă și că, în lipsa unor soluții reale, nu este exclusă declanșarea grevei generale.

Sindicatul MIPE avertizează Comisia Europeană

Și angajații Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), reprezentați de Sindicatul „Normalitate”, s-au alăturat valului de nemulțumiri. Aceștia au organizat marți un protest în fața instituției, solicitând păstrarea actualului nivel de remunerare pentru personalul implicat în gestionarea fondurilor europene.

Organizația sindicală a trimis o adresă oficială către Comisia Europeană, semnalând riscurile legate de scăderea capacității administrative în contextul reducerii salariilor.

Sindicatul cere nu doar eliminarea articolelor din legea austerității care afectează această categorie de salariați, ci și recunoașterea unei familii ocupaționale distincte în viitoarea lege a salarizării, asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Sindicaliștii susțin că e afectată eficiența statului

Liderii sindicali afirmă că diminuarea veniturilor angajaților din sistemul public afectează direct eficiența administrativă. Reducerea personalului sau scăderea motivației profesionale pot pune în pericol funcționarea instituțiilor-cheie ale statului.

Sindicaliștii atrag atenția că austeritatea nu este doar o problemă de cifre, ci și una de funcționalitate a statului: fără resurse umane motivate și fără infrastructură administrativă eficientă, reformele și proiectele – inclusiv cele finanțate din fonduri europene – riscă să eșueze.

Protestele anunțate de BNS sunt doar începutul unui calendar mai amplu de acțiuni, iar liderii sindicali avertizează că presiunea asupra Guvernului va crește dacă revendicările lor vor fi ignorate.