Diana Buzoianu: Nu există nicio normă europeană care să interzică centralele de apartament
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a negat categoric zvonurile potrivit cărora Uniunea Europeană interzice centralele de apartament.
Ministrul a subliniat că astfel de informații sunt „fake news”, promovate cu scopul de a submina politicile de mediu și de a alimenta fricile cetățenilor. Ea a lansat o provocare publică oricărei persoane care ar putea demonstra contrariul, afirmând clar că nu există nicio normă în legislația europeană care să interzică instalarea centralelor.
„Este fake news. Pe partea de mediu, cel puţin, există nişte platforme foarte ocupate să dea nişte dezinformări, nu doar la nivel de România, ci la nivel european.
Practic, cei care luptă pentru un mediu sănătos sunt vinovaţi pentru toate relele pământului, pentru mişcările extremiste de la nivel european şi naţional. Îl provoc pe orice om care vrea să-mi argumenteze concret să găsească norma de la nivel european prin care se impune statelor să nu mai fie instalate centrale. Nu există”, a afirmat Diana Buzoianu la Prima TV.
Totodată, Buzoianu a explicat că au existat discuții la nivel european, însă acestea nu s-au concretizat în reglementări. Dezinformările, spune ea, sunt exploatate politic de mișcări populiste și extremiste, care pun în pericol eforturile serioase din domeniul protecției mediului.
„E şi treaba noastră, a politicienilor şi a celor care sunt la masa deciziei să arate dezinformările astea. Pentru că ele cresc şi creează frici care sunt folosite apoi în scop electoral de către mişcările extremiste”, a adăugat Buzoianu.

Dezinformarea, o provocare pentru politicile climatice
Diana Buzoianu a pus accent pe rolul dezinformării în erodarea încrederii publice. Ea a afirmat că actorii politici responsabili trebuie să semnaleze și să corecteze activ aceste mesaje false, care creează frici nejustificate în rândul populației.
Zvonurile despre presupuse interdicții privind centralele de apartament sunt, potrivit acesteia, instrumente retorice folosite de partide extremiste pentru a câștiga capital electoral.
Orașele românești, vulnerabile în fața schimbărilor climatice
Ministrul Mediului a vorbit și despre impactul tot mai vizibil al schimbărilor climatice în România. Ea a subliniat că există un consens științific solid privind cauzele antropice ale acestor modificări climatice, susținut de peste 97% dintre cercetători.
Diana Buzoianu a atras atenția că România resimte deja aceste efecte:
-
sudul țării se află într-un proces activ de deșertificare;
-
fenomenele extreme, cum sunt inundațiile și valurile de căldură, se înmulțesc de la an la an.
Ea a remarcat că orașele românești nu sunt pregătite să facă față acestor provocări. În opinia sa, multe dintre ele s-au transformat în „insule de căldură betonate”, din cauza lipsei spațiilor verzi și a urbanismului dezechilibrat.
„Sunt schimbări climatice şi cred că asta ar trebui să fie diferenţa esenţială între un politician care se vrea populist şi care vrea să hrănească teorii ale conspiraţiei şi un politician care vrea să-şi bazeze politicile publice pe ştiinţă. Este un consens în peste 97 la sută din comunitatea ştiinţifică nu doar că există schimbări climatice, dar că oamenii sunt responsabili prin activităţile lor de schimbările climatice.
Deci, da, răspunsul este că există schimbări climatice şi deja ele ne afectează. Vedem sudul României care este în proces de deşertificare, vedem inundaţiile, fenomenele extreme care din ce în ce mai mult ne afectează. Este treaba noastră să luăm măsuri, să putem să adaptăm oraşele, comunităţile noastre la schimbările climatice care sunt deja aici”, a afirmat ministrul Mediului.
Lege specială pentru protejarea parcurilor: „25 de lei amendă pentru distrugerea unui copac e rușinos”
Un exemplu concret adus de ministrul Mediului a fost cazul Parcului IOR din București, unde, în ciuda controverselor, construcțiile continuă. Buzoianu a spus că una dintre prioritățile sale în programul de guvernare este adoptarea unei legi speciale pentru protejarea parcurilor istorice, astfel încât acestea să nu mai poată fi distruse sau „reconfigurate” în favoarea dezvoltatorilor.
Ea a criticat sever actuala legislație, în care amenda pentru distrugerea unui copac este de doar 25 de lei, considerând această sumă complet inadecvată.
Potrivit ministrului, este nevoie de un cadru legal care să transforme astfel de fapte în infracțiuni, pentru ca parcurile și spațiile verzi să nu dispară sub presiunea imobiliară.
„Vedem că sunt practic insule de căldură betonate, o parte dintre ele. De ce se întâmplă asta? Păi au fost distruse spaţiile verzi. Haideţi să ne uităm în Bucureşti, cu Parcul IOR. În continuare, avem nişte discuţii şi a fost unul dintre proiectele prioritare pe care eu le-am pus şi pe care le-am negociat în coaliţie, în programul de guvernare. Măcar pentru spaţiile care au fost istoric parcuri să existe o lege specială, să nu mai poată să fie construit acolo. Astăzi amenda este derizorie, 25 de lei dacă distrugi un copac. Noi trebuie să gândim o legislaţie în care în aceste cazuri să devină infracţiune, ca să nu ne trezim şi cu alte parcuri distruse, parcuri istorice, pentru că oraşele acestea, la prima ploaie, la prima căldură, de fapt devin nişte cuşti pentru noi toţi”, a adăugat ministrul Diana Buzoianu.