Dezbateri tensionate la Comisia Europeană. Deputații europeni au reacționat dur împotriva planului care prevede reduceri semnificative la bugetul agricol după 2027 și avertizează că vor respinge documentul dacă nu vor exista condiții considerate rezonabile.

Comisia Europeană se confruntă cu noi critici

Criticile Parlamentului European au fost ferme și neașteptat de drastice, în condițiile în care instituția avertizase deja Comisia că se așteaptă la un buget agricol mai mare și independent. În ciuda acestui fapt, Comisia a ignorat solicitarea, iar proiectul riscă acum să eșueze în Parlament.

Eurodeputații atrag atenția că plafonul de cheltuieli de 1,26% din propunerea Comisiei va impune reduceri asupra programelor emblematice, într-un context complicat de rambursarea datoriei aferente planului NextGenerationEU. Coraportorii Parlamentului pentru cadrul financiar multianual (CFM) – Siegfried Mureșan și Carla Tavares – împreună cu cei pentru resurse proprii, Sandra Gómez López și Danuše Nerudová, au transmis într-o declarație comună că proiectul nu asigură fonduri suficiente pentru domenii cheie, precum competitivitatea, coeziunea, agricultura, apărarea, adaptarea la schimbările climatice și investițiile necesare pentru o economie durabilă.

„Indiferent cum încercați să prezentați acest lucru, avem o înghețare a investițiilor și a cheltuielilor în termeni reali – plus rambursarea împrumuturilor NextGenerationEU. Este status quo-ul, despre care Comisia a insistat întotdeauna că nu este o opțiune”, spun coraportorii.

Aceștia acuză lipsa de ambiție a Comisiei și consideră că actuala propunere reprezintă „o înghețare a investițiilor și cheltuielilor în termeni reali”, pe lângă rambursarea împrumuturilor NextGenerationEU. În opinia lor, acest scenariu repetă greșelile trecutului și pune o presiune uriașă asupra priorităților fundamentale ale UE.

„Actualul CFM a demonstrat clar riscurile combinării rambursării dobânzilor NextGenerationEU cu bugetele programelor. Aceasta pune o presiune uriașă asupra priorităților de bază și duce la reduceri. Un buget al UE mai puternic nu poate fi construit pe greșelile trecutului.

Nu vom aproba un buget care promovează planuri naționale fragmentate, fără nicio legătură cu obiectivele europene. Europa are nevoie de o viziune comună – nu de 27 de liste de cumpărături separate. Un adevărat buget al UE nu poate fi redus la cel mai mic numitor comun al preferințelor naționale”, a declarat coraportorul Siegfried Mureșan.

Temeri privind fragmentarea și pierderea controlului parlamentar

Parlamentarii europeni resping categoric ideea unui buget care ar promova planuri naționale fragmentate, fără o strategie comună la nivel european. Siegfried Mureșan a insistat asupra faptului că Uniunea are nevoie de o viziune unitară, nu de 27 de planuri naționale separate. În plus, PPE, S&D, Renew Europe și Verzii nu acceptă niciun compromis care ar reduce supravegherea parlamentară sau ar conduce la renaționalizarea politicilor cheie.

Parlamentul este pregătit să își folosească toate competențele pentru a impune un buget coerent, cu monitorizare democratică deplină, care să reflecte ambițiile și provocările actuale ale Uniunii Europene.

fermieri agricultura bani euro
SURSA FOTO: Dreamstime

Agricultura se află în centrul disputelor

Un punct sensibil este finanțarea Politicii Agricole Comune (PAC) și a Politicii de Coeziune. Eurodeputații avertizează că nu vor aproba niciun buget care pune fermierii și regiunile în competiție directă pentru fonduri europene sau care reduce semnificativ resursele pentru aceste domenii.

Parlamentari germani din CDU și CSU, precum Norbert Lins, Christine Schneider, Marion Walsmann, Lena Düpont și Stefan Köhler, membri sau supleanți ai Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, au solicitat menținerea finanțării agricole și a Fondului de Coeziune, avertizând că reforma propusă riscă să afecteze stabilitatea sectorului.

Köhler a catalogat propunerea Comisiei drept o „dezamăgire”, iar Christine Singer a subliniat că modificările anunțate reprezintă „un pas înapoi”, punând în pericol structura actuală a PAC bazată pe doi piloni. Ea a atras atenția că nu există claritate privind reintegrarea fondurilor rezultate din degresiune și plafonare în cadrul PAC și a criticat libertatea excesivă acordată statelor membre în gestionarea acestora.

„Ceea ce vindeți drept reformă este un pas înapoi, cu avertisment. Oricine desființează structura dovedită cu doi piloni dărâmă siguranța planificării afacerilor noastre”, a declarat europarlamentarul bavarez Christine Singer.

În același timp, Singer a cerut eliminarea condiționalității sociale, dar a salutat îmbunătățirile propuse pentru finanțarea rezervei de criză și serviciilor de consiliere, inclusiv în domeniul sănătății mintale.