Comisia Europeană anunță bugetul UE 2028-2034: România va primi 60 de miliarde de euro

Comisia Europeană a anunțat care sunt sumele alocate țărilor membre în cadrul financiar multianual 2028-2034. Acest anunț a venit după ce miercuri a fost propus un buget de 2.000 de miliarde de euro pentru Uniunea Europeană în acea perioadă, conform unui comunicat oficial.

România va primi în total aproximativ 60 de miliarde de euro. Propunerea Comisiei arată că România va avea la dispoziție 60,2 miliarde de euro pentru planurile naționale și regionale, sume calculate în prețuri curente și rotunjite.

Detalii despre alocările bugetare UE pentru România și negocierile din Parlamentul European

Documentul arată că, din totalul alocărilor, 54,6 miliarde de euro vor merge pentru migrație, securitate și afaceri interne, iar 1 miliard de euro pentru aceste domenii specifice. Pentru Fondul social pentru climă (FSC) sunt alocați 4,6 miliarde de euro. Cele mai mari sume sunt pentru Polonia — 123,3 miliarde de euro, Franța — 90,1 miliarde, Spania — 88,1 miliarde, Italia — 86,6 miliarde și Germania — 68,4 miliarde de euro.

Ursula von der Leyen a spus că acest buget record, aproape 2 trilioane de euro, va face fondurile europene mai mari, mai eficiente și mai bine folosite și că este cel mai ambițios plan de buget propus până acum.

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan, care face parte din partidul Ursulei von der Leyen, a explicat că vor exista schimbări în alocările bugetare: unele linii bugetare au crescut, dar pentru ca totalul să rămână la același nivel, altele trebuie să scadă.

„Comisia Europeană va prezenta niște linii bugetare diferite, care au crescut. Desigur că bugetul rămâne la acleași nivel, dar asta înseamnă că mai multe linii de buget trebuie să scadă”, a declarat europarlamentarul român.

România va primi mai mulți bani din bugetul UE 2028-2034

România va primi 60,2 miliarde de euro prin bugetul UE pentru 2028-2034, mai mult decât cele 46,8 miliarde de euro pe care le primește acum. Pentru perioada 2021-2027, România beneficiază de 46,8 miliarde de euro, din care 31 miliarde vin din fonduri de coeziune și 15,83 miliarde prin Politica Agricolă Comună (PAC).

Propunerea Comisiei pentru 2028-2034 prevede 60,2 miliarde de euro pentru România, dintre care 54,6 miliarde reprezintă alocarea generală, un miliard este destinat migrației, securității și afacerilor interne, iar 4,6 miliarde sunt pentru Fondul Social și pentru Climă. Modul de împărțire a banilor este diferit, pentru că în noul buget Comisia a unit mai multe fonduri europene.

Fiecare țară membră va face un plan național și regional care va include finanțare pentru Politica Agricolă Comună, Fondul de Coeziune, Fondul Social European, politica pentru pescuit, dar și pentru migrație, azil, securitate și politica de vize. Săptămâna aceasta, Dan Motreanu, europarlamentar PNL, a participat la întâlniri cu comisarii europeni și a spus că grupul PPE a cerut clar să nu scadă bugetele pentru agricultură și dezvoltare regională, insistând să rămână cel puțin la nivelul actual.

El a explicat că după propunerea Comisiei pentru bugetul 2028-2034, urmează pașii de aprobare: Consiliul European decide în unanimitate, Parlamentul European poate accepta sau respinge proiectul, iar Consiliul UE ajută la pregătirea negocierilor și la aprobarea bugetelor anuale.