PSD vrea o poziție unită a României în negocierile pentru viitorul buget al UE

Într-un comunicat oficial, PSD a făcut un apel către toate forțele politice să apere interesul național și agricultura românească în contextul proiectului președinției Comisiei Europene referitor la Bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2028-2034.

Potrivit social-democraților, forma actuală a viitorului buget european ar afecta semnificativ agricultura din România, iar gravitatea situației impune depășirea disputelor politice interne pe această temă.

Formațiunea a mai precizat că ”România trebuie să îşi stabilească o poziţie unitară şi fermă, care să fie apărată cu demnitate de toţi reprezentanţii ţării noastre la nivel european, indiferent de instituţiile în care activează şi indiferent de orientarea sau apartenenţa lor politică”.

”Astfel, se impune o dezbatere constructivă între toate forţele politice, în coordonarea Preşedintelui României care are un rol esenţial la votul final din Consiliul European pentru aprobarea viitorului buget al Uniunii”, a mai arătat PSD.

Partidul a subliniat că, în cadrul viitoarelor negocieri, România trebuie să se opună principalelor prevederi care vizează crearea unui fond comun pentru finanțarea politicilor UE, inclusiv a agriculturii, în condițiile în care acordarea fondurilor ar fi condiționată de îndeplinirea anumitor jaloane.

Potrivit PSD, o astfel de măsură ar genera o incertitudine majoră asupra finanțării agriculturii românești, iar fermierii ar putea pierde sume importante din cauza unor motive birocratice sau a neîndeplinirii jaloanelor aferente altor sectoare.

Social-democrații au apreciat că ”politica agricolă comună trebuie finanţată separat”.

Ministrul Agriculturii a purtat deja discuții cu omologii săi din mai multe state europene

PSD a susținut că hrana și securitatea alimentară nu pot fi condiționate. Totodată, mai precizează sursa citată, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a purtat deja discuții cu omologii săi din mai multe state europene, majoritatea acestora respingând această abordare prezentă în proiectul viitorului buget.

De asemenea, formațiunea solicită plafonarea subvenției pe beneficiar, indiferent de suprafața lucrată, explicând că o astfel de măsură ar reduce fondurile europene disponibile fermierilor români și ar crea o divizare artificială și ineficientă a suprafețelor agricole. România s-a opus constant încercărilor anterioare de a introduce această plafonare.

În plus, PSD atrage atenția asupra creșterii procentului de cofinanțare de la 15% la 30%, avertizând că această modificare ar pune presiune pe bugetul național, care ar trebui să asigure cofinanțarea proiectelor agricole, reducând totodată accesul fermierilor români la fondurile europene.