Casa de Comerț Unirea, companie aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, va avea un rol-cheie în distribuirea legumelor românești către marile lanțuri comerciale. Ministrul Florin Barbu a anunțat demararea procedurilor de concesionare a terenurilor necesare pentru cele 15 centre de colectare, amplasate în zonele agricole cu potențial ridicat.

Florin barbu: Casa de Comerț Unirea va coordona centrele din zonele agricole

Casa de Comerț Unirea va avea atribuții de coordonare a centrelor de colectare construite în principalele bazine legumicole ale țării. Potrivit ministrului Agriculturii, suprafețele de teren pentru aceste centre se află deja în proces de concesionare.

„Deja suntem în concesionare de suprafeţe de teren pentru cele 15 centre de colectare. Studiile de fezabilitate sunt finalizate.

Aşteptăm 45 de zile, cât este perioada de concesionare şi inclusiv aici, la Lunguleţu, va fi pus un centru de colectare legume-fructe în bazinele legumicole din România”, a precizat Barbu.

Sursă: Facebook, Ministerul Agriculturii

Legumele românești, pregătite pentru retail

Legumele produse local vor fi calibrate și depozitate în condiții moderne, pentru a răspunde cerințelor comerciale.

Florin Barbu a explicat că noile centre vor permite păstrarea calității produselor pe termen lung, cu ajutorul unui sistem avansat de climatizare.

„De la data finalizării concesionării terenului, perioada de construcţii-montaj pe acest obiectiv de investiţii va fi de maximum un an de zile. Deci anul viitor ar trebui să avem finalizat proiectul, pentru că vedem toate aceste cantităţi de legume, ele trebuie depozitate, ele trebuie integrate în magazinele de retail.

Ele trebuie să aibă o anumită dimensiune, ele trebuie să fie calibrate, iar toate aceste centre de colectare vor avea anumite instalaţii care vor calibra aceste cantităţi de legume.

Şi mai mult de atât: va fi un centru de colectare în care vom putea băga aceste legume, iar ele vor putea fi scoase după cinci-şase luni la aceeaşi calitate la care au fost introduse. Va fi un nou sistem de climatizare, pe care deja l-am discutat la nivelul unei companii”, a explicat ministrul.

Cooperativele vor administra centrele de colectare

Gestionarea centrelor va fi realizată de cooperativele agricole din regiunile vizate, sub supravegherea Casei Unirea. Autoritățile vor urmări standardizarea și eficientizarea proceselor de colectare și livrare către magazine.

„Casa Unirea va încheia contracte cu magazinele de retail din România, pentru că întotdeauna magazinele de retail ne-au reproşat faptul că nu avem acele cantităţi pe contracte anuale.

Voi solicita magazinelor de retail din România, pe fiecare categorie de produs, de legumă produsă în România, cantităţile necesare, pentru a le asigura prin aceste centre tot timpul anului şi pentru a nu mai avea în magazinele de retail legume importate din alte ţări”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Vizită în Lungulețu și probleme legate de irigații

Ministrul Agriculturii a făcut aceste declarații în comuna Lungulețu, una dintre localitățile incluse în proiect. Aici, agricultorii și-au exprimat nemulțumirea legată de imposibilitatea irigării culturilor din cauza restricțiilor impuse de autorități.

Fermierii susțin că nu pot folosi apa din râul Dâmbovița, Administrația Națională “Apele Române” considerând captările ca fiind ilegale. Barbu nu a oferit o soluție imediată pentru această problemă, dar a ascultat revendicările agricultorilor din zonă.

Casa Unirea, între relansare și trecutul controversat

Casa de Comerț Unirea a fost implicată în investigații DNA în toamna anului trecut, vizând presupuse nereguli comise în mandatul fostei conduceri. Ancheta a vizat un prejudiciu estimat la peste 40 de milioane de lei. Compania a fost înființată de Liviu Dragnea și Petre Daea.

Procurorii au efectuat zeci de percheziții și au investigat activitatea conducerii de la acel moment, inclusiv pe fosta directoare Mariana Cotoi. Conform G4Media, dosarul vizează perioada în care compania a fost condusă de aceasta.

Datorii mari și acuzații privind lipsa transparenței

În toamna anului trecut, mai multe firme înregistrau datorii semnificative către Casa Unirea. Printre acestea se numără Elycarn Fresh, Exim BNB, Ametist Depot și Meatagro.

Datoriile acestora însumau aproximativ 42 de milioane de lei dintr-un total de 50 de milioane, potrivit datelor Economedia.

Controlul efectuat de autorități în 2024 a evidențiat facturi neîncasate, lipsa documentației privind penalitățile de întârziere și comercializarea unor produse din import.

În perioada verificărilor, conducerea companiei nu a putut prezenta acte privind măsurile luate pentru recuperarea creanțelor.

Parteneriate controversate și implicarea unor figuri politice

Casa Unirea a deschis un magazin în parteneriat cu firma Ametist Depot SRL, deținută de un DJ din Chitila. La inaugurarea acestui magazin a fost prezent și liderul AUR, George Simion, singurul politician care a răspuns invitației, potrivit declarațiilor oficiale.

Firma parteneră are ca obiect principal de activitate prelucrarea pietrei, o activitate fără legătură directă cu sectorul agroalimentar. Implicarea acesteia în proiect a atras atenția presei și a generat întrebări privind criteriile de selecție.