Plan de salvare uriaș în UE. Un nou cadru financiar pentru gestionarea crizelor

Plan de salvare uriaș în UE. Comisia Europeană a prezentat un plan ambițios pentru perioada 2028-2034, care include un nou instrument financiar destinat gestionării rapide a crizelor.

Valoarea acestui mecanism ar urma să fie de 400 de miliarde de euro și s-ar baza pe împrumuturi comune contractate în numele statelor membre, potrivit unor surse apropiate negocierilor citate de Bloomberg.

Scopul acestui instrument este să ofere sprijin financiar țărilor UE afectate de situații de urgență, prin acces facil la fonduri fără întârzieri birocratice majore. Însă ideea ca Uniunea să se împrumute colectiv pentru a alimenta acest mecanism a stârnit dezbateri aprinse, în special în rândul statelor care se tem că astfel ar putea fi finanțate indirect țările cu politici fiscale mai relaxate.

UE
SURSA FOTO: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Critici la adresa bugetului extins

Bugetul total propus pentru următorii șapte ani este de 2.000 de miliarde de euro, o sumă mai mare decât se anticipa, ceea ce a provocat reacții critice, în special din partea Germaniei, care a catalogat propunerea drept „inacceptabilă”.

În cadrul primei discuții oficiale cu ambasadorii naționali, Comisia a admis că mecanismul de criză va întâmpina reticențe, însă a insistat că finanțarea va fi realizată exclusiv prin împrumuturi, nu prin granturi directe.

Plan de salvare uriaș în UE. Utilizare strict reglementată

Plan de salvare uriaș în UE. Wopke Hoekstra, comisarul european responsabil cu domeniul mediului, a explicat că decizia de a utiliza resursele acestui mecanism va fi supusă unor reguli stricte, inclusiv aprobarea unanimă a tuturor celor 27 de state membre.

Astfel, fondurile pot fi mobilizate doar în situații clare de criză, cu acordul expres al tuturor părților implicate.

“Acesta este ceva de care dispui în cufărul tău de război, sub formă de opţiune potenţială. Poate fi folosit numai în circumstanţe concrete şi cu mandatul explicit dat de statele membre. Nu doar când vom finaliza bugetul, ci într-o situaţie concretă de criză”, a spus Hoekstra.

Negocieri decisive până la finalul lui 2027

Acum începe un proces complex de negocieri care va implica atât Parlamentul European, cât și Consiliul European.

Până la finalul anului 2027, toate părțile trebuie să ajungă la un acord asupra bugetului și asupra mecanismului de criză propus, care, dacă va fi adoptat, va deveni un element central în modul în care UE gestionează viitoarele turbulențe economice sau sociale.