Rareș Bogdan avertizează Bruxelles-ul că fondurile pentru coeziune și agricultură nu pot fi puse în competiție
Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL și una dintre cele mai sonore voci ale României în Parlamentul European, transmite un mesaj fără echivoc către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în contextul noilor discuții privind viitorul buget al Uniunii. Rareș Bogdan respinge categoric propunerea de a combina fondurile pentru fermieri cu cele pentru coeziune și avertizează asupra efectelor politice, economice și sociale pe care le-ar genera o asemenea strategie.
Avertisment public adresat Comisiei Europene
Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL și unul dintre cei mai vocali eurodeputați români, lansează un avertisment ferm la adresa Ursulei von der Leyen, pe fondul dezbaterilor privind viitorul buget european și modul de alocare a fondurilor pentru agricultură. Într-o postare pe Facebook, Rareș Bogdan reacționează la propunerea discutată la Bruxelles de a reuni fondurile destinate fermierilor cu cele de coeziune în cadrul unor planuri naționale, măsură pe care o consideră „inacceptabilă”.
„O sfătuiesc pe doamna Ursula von der Leyen să nu se atingă de regulile alocării fondurilor destinate fermierilor!”, transmite europarlamentarul, subliniind caracterul esențial al acestora pentru stabilitatea mediului rural și siguranța alimentară a Uniunii Europene.
Rareș Bogdan insistă asupra rolului determinant al Parlamentului European în procesul decizional comunitar și reamintește Comisiei că legitimitatea democratică aparține legislativului, nu executivului:
„Parlamentul European, cea mai legitimă instituție a eurosistemului, trebuie respectat, pentru că exprimă voința cetățenilor Uniunii prin cei 720 de deputați aleși direct. Comisia este doar un Guvern și, ca orice Guvern, poate cădea oricând”, punctează liberalul român, într-un mesaj cu tentă de avertisment către liderii de la Bruxelles.
Moțiunea respinsă în Parlamentul European
Mesajul eurodeputatului vine în contextul respingerii unei moțiuni privind noul cadru financiar multianual, un vot în care Rareș Bogdan remarcă existența unui front larg de susținere politică pentru actuala conducere a Comisiei:
„Moțiunea nu a trecut din cauza unui sprijin politic extins, ce a inclus grupurile EPP, S&D, Renew, Verzii și o parte din ESN”. El avertizează însă că această coeziune politică ar putea să nu reziste presiunii crescânde venite din partea fermierilor europeni și a societății civile: „Viitorul poate fi diferit”, notează europarlamentarul, lăsând să se înțeleagă că un nou val de nemulțumire publică poate modifica raportul de forțe din Parlament.
Eurodeputatul român aduce aminte de recentele proteste masive ale fermierilor, care au scos în stradă mii de oameni în mai multe capitale europene:
„Bruxelles-ul a văzut deja protestele fermierilor, justificate de altfel, și nu este cazul să-i pună din nou în fața faptului împlinit, afectând securitatea alimentară a Uniunii Europene”, a subliniat Rareș Bogdan, făcând apel la prudență și dialog real în ceea ce privește viitorul politicilor agricole comune.
Rareș Bogdan nu susține concurența între fondurile agricole și cele de coeziune
Bogdan respinge categoric ideea ca fondurile pentru agricultură și cele pentru coeziune să fie integrate sau puse în competiție în cadrul planurilor naționale de dezvoltare, subliniind rolul distinct al fiecărei politici comunitare: „Politica de coeziune are ca obiectiv reducerea decalajelor, nu generarea de competiție internă”. În opinia sa, orice tentativă de a amesteca sursele de finanțare riscă să alimenteze inegalitățile și să submineze scopul coeziunii europene.
Cu toate acestea, eurodeputatul liberal recunoaște și câteva elemente pozitive din noul cadru financiar european: creșterea alocării pentru România de la 46 la 60 de miliarde de euro, un buget propus de 410 miliarde de euro pentru competitivitate, suplimentarea fondurilor pentru apărare, dar și investițiile planificate în rețelele electrice, cu scopul de a reduce prețurile pentru consumatori. El consideră aceste aspecte drept pași înainte, dar reafirmă că „Atenție mare, fermierii nu trebuie să aibă de suferit!”