Schengen este pe cale să se destrame? Cu toate acestea, Codul Frontierelor Schengen (CFS) oferă statelor membre un cadru legal pentru a reintroduce temporar controalele la frontieră, în anumite circumstanțe. Astfel de măsuri sunt permise atunci când există o amenințare gravă la adresa securității naționale sau a politicii publice. Justificările comune includ migrația necontrolată, criminalitatea transfrontalieră și terorismul, informează worldwildschooling.com.
Schengen este pe cale să se destrame?
Decizia acestor țări europene de a reintroduce controalele la frontieră ar putea submina încrederea în stabilitatea și eficacitatea spațiului Schengen. Întrucât aceste acțiuni pun la îndoială una dintre cele mai tangibile realizări ale UE, rămâne întrebarea: Spațiul Schengen va putea rezista acestor presiuni?
Iată care sunt statele care au decis să reintroducă controlul la frontiere.
Italia
În octombrie 2023, Italia a reintrodus controalele la frontieră de-a lungul frontierei sale cu Slovenia. Reintroducerea inițială a controalelor la frontieră trebuia să dureze doar zece zile. Cu toate acestea, controalele la frontieră au fost reintroduse și extinse continuu și vor continua în 2025.
Potrivit Schengen News, controalele la frontieră ale Italiei trebuiau inițial să se încheie pe 18 decembrie 2024. Principalele motive pentru reintroducerea controalelor la frontieră includ creșterea presiunii migratorii, riscul de infiltrare teroristă și violența legată de invazia Rusiei în Ucraina.
Între ianuarie și septembrie 2024, ruta central-mediteraneană, care include Italia, a înregistrat 47.000 de tentative de intrare ilegală.

Olanda
Olanda este una dintre cele mai recente țări europene care au reintrodus controalele la frontieră. Pe 11 noiembrie 2024, Olanda a notificat Parlamentul European cu privire la planurile de a reintroduce controalele la frontierele terestre cu Belgia și Germania. De asemenea, a anunțat controale mai stricte pe aeroporturile țării.
Guvernul olandez a invocat o amenințare la adresa securității naționale din cauza migrației neregulamentare și a traficului de migranți. De asemenea, susține că sistemul de azil olandez riscă să fie perturbat din cauza problemelor de capacitate și a lipsei de locuințe.
Austria
În 2024, Austria a anunțat reintroducerea controalelor la frontieră în două ocazii. Guvernul austriac a reintrodus temporar controalele la frontieră cu Slovacia și Republica Cehă în prima ocazie. Din 16 octombrie 2024 până pe 15 aprilie 2025, trecerea frontierei între Austria și vecinii săi a fost permisă doar la punctele de trecere desemnate.
În noiembrie 2024, guvernul austriac a anunțat o extindere a controalelor la frontieră cu Slovenia și Ungaria. Austria a extins restricțiile intermitent între cele două țări din 2015.
Migrația neregulamentară, o amenințare teroristă crescută și violența din Orientul Mijlociu și Europa de Est sunt responsabile pentru reintroducerea acestor controale la frontieră.

Franța
În noiembrie 2024, Franța a devenit una dintre ultimele țări din spațiul Schengen care a inițiat controale la frontiere cu țările vecine. De la 1 noiembrie, Franța a implementat controale la frontierele cu Belgia, Germania, Italia, Luxemburg, Spania și Elveția.
Cu toate acestea, Franța menține controale la frontierele sale interne din 2015. Ultima reintroducere a controalelor la frontieră în Franța trebuia să se încheie în octombrie 2024. Principalele preocupări ale Franței sunt migrația neregulamentară și creșterea amenințărilor teroriste.
Germania
Potrivit Comisiei Europene, Germania a anunțat reintroducerea temporară a controalelor la frontieră în trei ocazii diferite, în 2024. În septembrie, guvernul german a dezvăluit planuri de a reintroduce controalele la frontieră la toate punctele de trecere a frontierei terestre de pe cele nouă granițe ale sale.
Țările afectate de reintroducere sunt Belgia, Franța, Olanda și Danemarca. Între timp, granița Germaniei cu Austria a fost supusă unor controale la frontieră mai stricte din 2015. Noi controale la frontieră au fost implementate și la granița Germaniei cu Polonia și Republica Cehă în 2023.
Germania a reintrodus controalele la frontieră pentru a combate criminalitatea transfrontalieră și a reduce migrația.
Norvegia
Norvegia a introdus controale temporare la frontieră în octombrie 2024. Măsura de reintroducere a controalelor la frontieră cu alte națiuni din Europa de Vest a fost luată după ce națiunea scandinavă și-a ridicat nivelul de amenințare teroristă. Principalul motiv invocat pentru reintroducerea controalelor la frontieră a fost o amenințare teroristă crescută, în special împotriva țintelor evreiești din Norvegia.
Pe 8 noiembrie, s-a anunțat că controalele la frontieră vor rămâne în vigoare cel puțin până la 1 decembrie 2024. Controalele la frontieră vor fi ridicate doar odată ce nivelul de amenințare va fi redus.
Suedia
În octombrie 2024, Suedia a anunțat că va prelungi controalele temporare la frontieră până pe 11 mai 2025. Inițial, reintroducerea controalelor la frontieră trebuia să se încheie pe 11 mai 2024.
Decizia are impact asupra frontierelor terestre, aeriene și maritime ale Suediei. Motivele pentru reintroducerea controalelor la frontieră se referă la amenințări grave la adresa ordinii publice și a securității naționale. Evenimentele recente legate de terorism și infracțiunile grave au tras un semnal de alarmă.
În 2023, guvernul suedez a ridicat nivelul de amenințare teroristă la adresa națiunii la al doilea cel mai înalt nivel, în urma dejucării unor atacuri teroriste.

Slovenia
Slovenia a reintrodus pentru prima dată controalele la frontierele sale cu Croația și Ungaria pe 21 octombrie 2023. La acea vreme, motivele invocate pentru reinstituirea controalelor polițienești la frontieră includeau amenințarea crescută a terorismului și deteriorarea situației de securitate din Orientul Mijlociu.
De atunci, controalele temporare la frontierele Sloveniei au fost prelungite de mai multe ori, ultima dată pe 21 noiembrie 2024. Pe 21 noiembrie, guvernul sloven a anunțat că vor rămâne în vigoare pentru încă șase luni.
Biroul de Comunicare al Guvernului Sloveniei a invocat o amenințare teroristă crescută.
Danemarca
În vara anului 2023, Uniunea Europeană a investigat Danemarca pentru presupusa prelungire a controalelor temporare, începând cu 2016. Acest lucru nu a împiedicat țara scandinavă să își extindă controalele la frontieră cu Germania.
Controalele temporare la frontieră ale Danemarcei au fost prelungite continuu în ultimii doi ani pentru a spori securitatea țării.
Ministerul de Interne danez a invocat diverse motive pentru continuarea unor controale mai stricte la frontiera Danemarcei. Printre motive se numără incidentele legate de terorism, invazia Rusiei în Ucraina, crima organizată și conflictele armate din Orientul Mijlociu și Africa.
Estonia
În august 2024, Estonia a anunțat controale vamale complete de-a lungul frontierei cu Rusia. Așa cum era de așteptat, aceste controale de securitate mai stricte au crescut timpii de așteptare la frontieră. Pe lângă creșterea securității și siguranței Estoniei, controalele la frontieră au fost reintroduse pentru a opri fluxul de mărfuri sancționate care trec din Estonia către Rusia.