Adevărul despre mezeluri. Cercetătorii au explicat că, deși rezultatele arată asocieri puternice, accentul ar trebui pus pe obiceiuri alimentare echilibrate, mai degrabă decât pe eliminarea totală.
Adevărul despre mezeluri
Într-un nou studiu publicat în ”Nature Medicine”, cercetătorii au analizat date din peste 60 de studii anterioare care investighează modul în care carnea procesată, băuturile carbogazoase și acizii grași trans din dietă se raportează la riscul de a dezvolta o serie de afecțiuni, scrie Medicalnewstoday.com.
După finalizarea analizei, cercetătorii au concluzionat că un consum regulat, chiar și de cantități mici de carne procesată, băuturi zaharoase și acizi grași trans este legat de un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, cardiopatie ischemică și cancer colorectal.
Un hot dog pe zi crește cu 11% riscul de diabet de tip 2
Datele au arătat că persoanele care au mâncat doar un hot dog pe zi au avut un risc mai mare cu 11% de diabet de tip 2 și un risc cu 7% mai mare de cancer colorectal, comparativ cu cei care nu au mâncat carne procesată.
În plus, consumul a aproximativ 350 ml de suc zilnic a fost asociat cu un risc crescut cu 8% de diabet de tip 2 și un risc cu 2% mai mare de cardiopatie ischemică.
Acest studiu susține descoperirile anterioare care sugerează că un consum de carne roșie și zahăr poate contribui la cancerul colorectal în rândul tinerilor.
Carnea procesată crește riscurile pentru sănătate
Pe baza constatărilor, experții continuă să recomande evitarea sau sau reducerea consumului regulat de carne procesată, băuturilor îndulcite cu zahăr și grăsimilor trans produse industrial, pentru a îmbunătăți rezultatele în materie de sănătate.
S-a constatat că riscul crește odată cu niveluri mai ridicate de consum, iar pentru carnea procesată datele au indicat că nu există un nivel sigur de consum.
Primul autor, Demewoz Haile, doctor în științe științifice, cercetător la Institutul pentru Indicatori și Evaluare a Sănătății din Seattle, a explicat principalele constatări pentru Medical News Today.
Haile a explicat:
„Consumul obișnuit, chiar și de cantități mici, de carne procesată, băuturi zaharoase și acizi grași trans este asociat cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, cardiopatie ischemică și cancer colorectal. Carnea procesată include produse precum slănina, cârnații și șunca, care conțin de obicei conservanți precum sărarea.
În analiza noastră, un consum zilnic de până la 57 de grame – aproximativ de mărimea unui hot dog – a fost asociat cu un risc crescut cu cel puțin 11% de diabet de tip 2 și un risc crescut cu 7% de cancer colorectal. Și consumul de băuturi zaharoase, cum ar fi sucul carbogazos, a fost asociat cu efecte negative asupra sănătății”, a adăugat el.
Haile a subliniat în mod repetat că studiul său și al colegilor săi a oferit o „analiză conservatoare” a riscurilor pentru sănătate asociate cu consumul de carne procesată.
Carnea procesată, o bombă cu grăsimi saturate
Mezelurile și alte produse din carne procesate se află în fruntea listei cu alimente care pot crește riscul de evenimente cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord și accident vascular cerebral. Șunca, salamurile și alte produse din carne procesată pot dăuna grav sănătății inimii.
„Pe lângă faptul că sunt o bombă cu grăsimi saturate, ceea ce duce la probleme cardiovasculare, colesterol ridicat sau creștere în greutate, majoritatea porcilor primesc doze mari de antibiotice pentru a-i menține în viață înainte de a fi sacrificați”, subliniază el.
În plus, majoritatea acestor mezeluri au un conținut excesiv de sodiu, dăunător inimii. Excesul de sodiu poate duce la hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral.