Cât de sănătos este somnul de după-amiază. Prezentat luna trecută la SLEEP 2025, a 39-a reuniune anuală a Societăților Profesionale Asociate de Somn din Seattle, studiul a descoperit că somnul de după-amiază, frecvent, mai lung și neregulat – în special la începutul după-amiezii – este legat de un risc mai mare de deces pe o perioadă de opt ani.
Cât de sănătos este somnul de după-amiază?
„Studiul nostru umple o lacună în cunoștințe”, a declarat pentru Fox News Digital autorul principal al studiului, Chenlu Gao, cercetător la Spitalul General din Massachusetts din Boston.
Cercetarea arată că „nu doar dacă cineva doarme, ci și cât timp, cât de variabil și când doarme în timpul zilei pot fi indicatori ai riscului viitor pentru sănătate”, a spus el.
Studiul a inclus 86.565 de participanți cu vârsta medie de 63 de ani – toți având un program normal de lucru diurn – monitorizați prin actigrafie, o tehnică specială care detectează mișcarea în timpul somnului, dar nu și activitatea cerebrală.
Somnul mai lung în anumite ore ale zilei, asociat cu o rată a mortalității mai mare
Cercetarea a arătat că somnul de zi mai lung – și somnul între orele 11:00 și 13:00 sau între orele 13:00 și 15:00 – a fost asociat cu o rată a mortalității mai mare.
Rezultatele au fost ajustate pentru alți factori potențiali care influențează mortalitatea, cum ar fi datele demografice, greutatea, fumatul, consumul de alcool și durata somnului nocturn, au declarat cercetătorii.
„Siestele nu sunt problematice, cu excepția cazului în care sunt folosite pentru a compensa somnul cronic deficitar din timpul nopții”, a declarat pentru dr. Chelsie Rohrscheib, neurocercetător și specialist în somnologie la Wesper din New York.
„Șapte până la nouă ore de somn de bună calitate sunt necesare pentru a menține sănătatea și a reduce riscul de afecțiuni medicale periculoase, cum ar fi bolile de inimă și diabetul”, a adăugat Rohrscheib.
Studiul s-a bazat pe detectarea mișcării, nu a activității cerebrale
Studiul nu a găsit dovezi că somnul de după-amiază afectează direct riscul de deces.
„Acestea sunt asocieri. Nu putem concluziona din acest studiu dacă somnul de după-amiază cauzează o sănătate precară”, a declarata Gao.
O altă posibilă limitare este că, deoarece studiul s-a bazat pe detectarea mișcării, nu a activității cerebrale, „veghea liniștită” ar fi putut fi clasificată greșit drept somn.
În plus, definirea somnului de zi ca somn între orele 9:00 și 19:00 ar fi putut include în mod eronat somnul efectiv al participanților, afectând acuratețea, au declarat cercetătorii.
Somnul lung ar putea fi un indicator al altor probleme de sănătate
Somnul excesiv ar putea fi un indicator al altor probleme de sănătate, cum ar fi bolile cronice, inflamația sistemică sau perturbările ritmurilor circadiene, care pot crește riscul de mortalitate.
„Cineva care are nevoie de somn zilnic pentru a trece peste zi probabil nu doarme suficient în timpul nopții sau are o afecțiune preexistentă care provoacă somnolență în timpul zilei”, a remarcat Rohrscheib.
Academia Americană de Medicină a Somnului încurajează adulții sănătoși să limiteze timpul de somn la maximum 20-30 de minute la începutul după-amiezii.