Adevărul despre carnea la grătar. Gătirea cărnii la grătar – inclusiv hot dog, pui și pește – poate crea potențiali agenți cancerigeni, inclusiv amine heterociclice (HCA) și hidrocarburi aromatice policiclice (HAP). În plus, hot dog-ul a fost declarați cancerigen, în 2015, de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, scrie Axios.
Adevărul despre carnea la grătar
Când aminoacizii, zaharurile și creatina din carne sunt expuse la căldură puternică, o reacție chimică creează HCA. Hidrocarburile aromatice policiclice se formează în afara cărnii atunci când grăsimea și sucurile se scurg și provoacă fum care se lipește de suprafață.
Mai multă căldură înseamnă mai multe HCA și HAP – și acel aspect negru carbonizat, caracteristic, pe care maeștrii grătarului îl adoră.
Grătarul nu are acest efect asupra tuturor alimentelor
De exemplu, aruncarea legumelor și fructelor pe grătar nu produce HCA. Chiar și consumul unor cantități mici de carne procesată ar putea crește riscul de cancer, a declarat pentru Axios Marissa Shams-White, cercetător principal în științe ale populației la Societatea Americană de Cancer.
În ceea ce privește lăsarea cărnii pe grătar, la temperaturi ridicate, „nu știm încă dacă există un nivel scăzut sigur de consum”, a spus Shams-White.
Carnea preparată la temperaturi ridicate poate crește riscul de cancer
Catherine Carpenter, profesor de nutriție clinică și membru al Jonsson Comprehensive Cancer Center din cadrul UCLA, a explicat că tradiționalul consum de carne preparată la temperaturi ridicate poate duce la creșterea riscului apariției cancerului.
Când carnea este atât de mult ținută pe grătar încât se arde, înseamnă că grăsimea s-a prăjit până la nivelul la care produce chimicale cancerigene, precum HCA (amine heterociclice) și PAH (hidrocarburi aromatice policiclice).
Carpenter a declarat că expunerea pe termen lung la HCA și HAP-uri s-a dovedit că poate crește riscul de cancer de prostată, colon și pancreas. În cazul HAP, care sunt aerosoli produși din fumul de gătit care se depun și pe carne, potențialul de expunere este dublu: prin contactul cauzat de ingerarea alimentelor și prin inhalarea fumului.
Sfaturi pentru un grătar mai sănătos
Carpenter oferă aceste sugestii pentru a reduce riscul de expunere la acești agenți cancerigeni:
Nu puneții carnea la foc direct. Dacă aveți mai multe arzătoare, puneți carnea peste arzătorul care nu are flacără, gătind cu căldură indirectă.
Dacă trebuie gătită la foc direct, întoarceți carnea frecvent pentru a reduce expunerea la agenți cancerigeni.
Când carnea are părți arse, îndepărtați-le înainte de servire.
Serviți carnea cu fructe și legume, care conțin antioxidanți ce contracarează efectele substanțelor chimice cancerigene.
Țineți carnea într-o marinadă pe bază de citrice, înainte de grătar. Carnea va absorbi citricele, antioxidanții compensând efectele chimice ale substanțelor cancerigene.
„Nu spun să nu gătiți carnea la grătar, ci să o gătiți într-un mod care este mai bun în ceea ce privește riscul de cancer”, a spus dr. Carpenter.