Cercetătorii de la Institutul Național de Gastroenterologie au monitorizat starea de sănătate a aproape 5.000 de adulți timp de 20 de ani, analizând detalii despre alimentație, sănătate și alte informații obținute prin interviuri, chestionare și controale medicale, completate cu date din registrele regionale de sănătate.

Alte studii prezintă date diferite cu privire la carnea de pui

Rezultatele studiului, publicate în revista Nutrients, arată că persoanele care consumau peste 300 de grame de carne de pasăre pe săptămână aveau un risc cu 27% mai mare de a dezvolta cancer gastrointestinal și de a muri din această cauză, comparativ cu cei care consumau mai puțin de 100 de grame pe săptămână.

Potrivit altor studiu, carnea de pui este considerată o alternativă mai sănătoasă la carnea de porc sau vită, fiind asociată cu un risc mai mic de boli cardiovasculare și unele forme de cancer.

carne de pui, carne
SURSA FOTO: Dreamstime

Nu a fost luată în considerare activitatea fizică a participanților

Specialiștii subliniază că sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege mai bine aceste riscuri. Nu a fost stabilit dacă problemele identificate sunt cauzate direct de carnea de pui sau de metodele de gătire, cum ar fi prăjirea sau prepararea pane.

O limitare semnificativă a studiului constă în faptul că nu a fost luată în considerare activitatea fizică a participanților, un factor care ar putea influența riscul de a dezvolta boli.

Consumatorii trebuie să fie atenți când cumpără carne

În privința achiziționării produselor alimentare, consumatorii sunt îndemnați să verifice cu atenție aspectul cărnii tocate, potrivit recomandărilor oferite de Autoritatea Națională pentru Protecţia Consumatorilor.

Potrivit directorului ANPC, Paul Anghel, consumatorii trebuie să evite cumpărarea produselor care nu sunt etichetate corespunzător, care au etichete lipsă, modificate sau care sunt expirate. Etichetele trebuie să conțină informații despre ingredientele alergene și termenul de valabilitate.

De asemenea, acesta recomandă evitarea achiziționării de carne tocată din locuri neautorizate, avertizând că astfel de produse pot fi nesigure pentru consum. În ceea ce privește berea, consumatorii sunt sfătuiți să verifice integritatea ambalajului, limpiditatea lichidului și data durabilității minimale.

„La achiziționarea produselor alimentare:

Verificați cu atenție aspectul cărnii tocate.
Nu cumpărați produse neetichetate! Eticheta trebuie să conțină informații despre ingredientele alergene și termenul de valabilitate.
Refuzați produsele cu etichete lipsă, modificate sau expirate.
Evitați achiziția de carne tocată din locuri neautorizate – riscați să cumpărați produse nesigure!
La bere, verificați integritatea ambalajului, limpiditatea și data durabilității minimale”, a informat directorul ANPC.