Cercetătorii au descoperit, de asemenea, riscuri crescute cauzate de consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și acizi grași trans.
Adevărul despre mezeluri! Cercetătorii au analizat date din peste 60 de studii anterioare privind relația dintre carnea procesată, băuturile îndulcite cu zahăr și acizii grași trans din dieta unei persoane și riscul acesteia de diabet de tip 2, cancer colorectal și cardiopatie ischemică, care reduce alimentarea cu sânge a inimii și întrerupe oxigenul și nutrienții, potrivit studiului publicat în revista Nature Medicine, potrivit CNN.
„Consumul obișnuit, chiar și de cantități mici de carne procesată, băuturi zaharoase și acizi grași trans este legat de un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, cardiopatie ischemică și cancer colorectal”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Demewoz Haile, cercetător științific la Institutul pentru Indicatori și Evaluare a Sănătății din Seattle.
Adevărul despre mezeluri și alte cărnuri procesate
Datele au arătat că persoanele care consumau doar un hot dog pe zi aveau un risc cu 11% mai mare de diabet de tip 2 și un risc cu 7% mai mare de cancer colorectal decât cele care nu consumau deloc. Iar consumul echivalentului a aproximativ 350 ml de suc pe zi a fost asociat cu o creștere cu 8% a riscului de diabet de tip 2 și cu un risc cu 2% mai mare de cardiopatie ischemică.
„Această cercetare a arătat, încă o dată, și în concordanță cu cercetările anterioare că, pentru a obține beneficii pentru sănătate, este cel mai bine să se evite sau să se reducă consumul obișnuit al cărnii procesate, al băuturilor îndulcite cu zahăr (SSB) și al acizilor grași trans produși industrial (TFA)”, a declarat Nita Forouhi, șefa departamentului de epidemiologie nutrițională de la Universitatea din Cambridge.
Riscul a crescut odată cu creșterea consumului; iar pentru consumul de carne procesată, datele au arătat că nu există o „cantitate sigură”, a adăugat ea.
O asociere mai puternică decât ar putea părea
La prima vedere, creșterea riscului pare modestă, a declarat Dr. Mingyang Song, profesor asociat de epidemiologie clinică și nutriție la Școala de Sănătate Publică T.H. Chan de la Harvard.
„Când ne uităm la datele reale de acolo, acestea sunt remarcabil de consistente și remarcabil de puternice și, chiar și la doze mai mici de consum, putem observa în continuare un risc crescut de boală”, a spus Song.
„Cercetătorii au examinat zeci de descoperiri anterioare privind dieta și bolile folosind o metodă bazată pe sarcina probei: o formă mai nouă de meta-analiză care nu numai că încearcă să cuantifice o asociere între mai multe studii, dar ia în considerare și calitatea fiecăruia”, a spus Song.
De asemenea, este important de menționat că studiile incluse în analiză au fost observaționale, ceea ce înseamnă că datele pot arăta doar o asociere între obiceiurile alimentare și boli – nu pot dovedi că ceea ce au mâncat oamenii a cauzat boala. De asemenea, s-au bazat pe tiparele lor alimentare.
”Utilizarea chiar și a „celor mai sofisticate tehnici nu rezolvă cu adevărat problema faptului că informațiile despre dietă sunt destul de limitate – ceea ce este evident o problemă mare în epidemiologia nutrițională în general”, a spus el.
Carnea procesată, băuturile și grăsimile, legate de multe boli
Există motive pentru care astfel de alimente ar putea fi asociate cu probleme de sănătate. Băuturile îndulcite cu zahăr și carnea procesată – cum ar fi cârnații, șunca, salamul și burgerii – pot crește inflamația, care joacă un rol important într-o varietate de boli cronice, a spus Song.
De asemenea, carnea procesată este tratată cu nitriți, care, în stomac, sunt transformați în nitrozamine cancerigene.
Problema cu băuturile zaharoase este că reprezintă o modalitate rapidă de a consuma cantități mari de zahăr. Acest lucru poate provoca creșterea în greutate și influențează și căile metabolice, care afectează riscul de boli de inimă și diabet.