Adevăratul câștigător al scandalului de plagiat în care este implicat Nicolae Ciucă: Există o rivalitate mocnită

În postarea de pe rețeaua de socializare, jurnalistul Sebastian Zachmann scrie că după dezvăluirea făcută de Emilia Șercan, adevăratul câștigător este șeful liberalilor, Florin Cîțu. El mai spune că între Nicoale Ciucă și fostul șef al Executivului există ”o rivalitate mocnită”.

Florin Cîțu este principalul câștigător politic al scandalului de plagiat în care este implicat premierul Ciucă, după dezvăluirea Emiliei Șercan. Între Cîțu și Ciucă există o rivalitate mocnită, pentru că poziția de premier l-a transformat pe Ciucă într-un pol de putere extrem de important. Pentru PNL, timpul a curs invers: liberalii s-au întors în 2021, cu un șef la partid, și altul la guvern. Cu o cotă de încredere dintr-o singură cifră și fără puterea de a împărți funcții și bani, pentru Florin Cîțu începuse numărătoarea inversă în fruntea partidului”, își începe mesajul jurnalistul Sebastian Zachmann.

El a continuat prin a spune că Partidul Național Liberal are două mari soluții prin care poarte recupera atât timpul pierdut, cât și electoratul pierdut.

Alternativa era, desigur, Nicolae Ciucă. Era. Războiul pierdut cu ghilimelele îl scoate din jocul puterii pe Ciucă și din corzi pe Cîțu, care scapă de emoțiile unui congres extraordinar în sezonul primăvară-vară. Însă problema de fond rămâne: cum recuperează PNL nu doar timpul pierdut, ci mai ales electoratul pierdut? Și, mai ales, cu ce lider? PNL are două mari soluții.

Cele două mari soluții

Prima soluție cu care vine jurnalistul de la Prima TV este cea în care PNL-ul va ”rămâne o anexă a Cotroceniului”, subliniind că partidul condus de Florin Cîțu este mulțumit să fie ”partid-breloc” atâta timp cât este la putere.

”1. Fie rămâne o anexă a Cotroceniului și va trăi cu speranța că Iohannis va duce din nou partidul la guvernare alături de PSD în 2024. Social-democrații au luat acum pielea de pe liberali la formarea guvernului, gândiți-vă cum vor arăta negocierile în 2024, când PSD va fi și mai puternic în raport cu PNL. Pe de altă parte, atât timp cât se află la putere, chiar și ca partid-breloc, PNL e mulțumit. Realist vorbind, obiectivul liberalilor pentru 2024 este evitarea opoziției, un țel care depinde exclusiv de scorul PSD. Atât timp cât PSD va avea nevoie de mai mult de 5% (scorul UDMR) pentru a forma o majoritate, PNL va fi prima opțiune de coaliție”, scrie Sebastian Zachmann.

Cea de-a doua opțiune a liberalilor  este să se desprindă de președintele Klaus Iohannis și să pornească ”o revoluție internă”, subliniind că PNL va pierde toate rundele electorale din 2024 dacă ”nu taie acum în carne vie”.

”2. Fie își ia soarta în mâini, se desprinde de Cotroceni și declanșează o revoluție internă. Aici opțiunile sunt simple: ori un tandem Motreanu-Bolojan, ori Boc plus Motreanu, Bolojan și alți lideri puternici în spate. Dacă nu taie acum în carne vie, liberalii vor pierde categoric toate cele patru runde electorale din 2024, mai ales că roadele guvernării vor fi culese de PSD, care va avea premier peste trei ani, iar PNL va scoate castanele din foc.
Visul lui Victor Ponta e posibil să se îndeplinească, dar cu o întârziere de 10 ani: PSD chiar ar putea mânca popcorn în 2024”, a fost mesajul publicat pe pagina de Facebook a jurnalistului Sebastian Zachmann.