Parlamentul dezbate şi votează astăzi prima moţiune de cenzură împotriva Guvernului Florin Cîțu. Din calculele social-democraților, acțiunea ar avea șanse de izbândă, în condițiile în care pentru a trece, mai sunt necesare doar 18 voturi. PSD mizează pe voturile parlamentarilor AUR, ale neafiliaţilor, dar şi pe voturi din grupul minorităţilor. Cei din coaliție au susținut că nu vor vota acțiunea demerată de PSD.

Florin Cîțu are emoții mari, mai ales că cei de la USR-PLUS au avut un motiv de ezitare. Inițial au spus că vor vota, dar împotriva moţiunii, ulterior, revenind aupra deciziei şi anunţând că se vor conforma decizie luate în coaliţie de a nu vota.

În ciuda asigurărilor și a calculelor care nu dau sorți de izbândă moțiunii, Florin Cîțu are totuși de ce să se teamă. Nu trebuie exclusă posibilitatea, puțin probabilă, ca moțiunea de cenzură să treacă chiar cu sprijinul nedeclarat al lui Ludovic Orban. Trebuie avut în vedere că în acest moment între șeful PNL și premier se duce o luptă aprigă, cei doi încercând să câștige cât mai multă susținere la un viitor Congres al liberalilor. În plus, episodul Viorica Dăncilă care a fost demisă din fruntea Guvernului tot prin moțiune de cenzură demonstrează că în politică absolut orice este posibil.

Florin Cîțu, de două ori victorios dacă moțiunea nu trece

În cazul în care moțiunea nu va trece, atunci Florin Cîțu are toate motivele să se considere de două ori un învingător. În primul rând, el va rămâne în continuare la șefia Guvernului. Apoi, el va avea o poziție mult mai puternică în interiorul PNL. O repingere a moțiunii înseamnă o lovitură pentru PSD și, în consecință, aceasta va fi prima mare victorie a premierului în fața pesediștilor și îl va confirma în poziția de lider al liberalilor.

În textul moțiunii, se spue că cei aflați la guvernare, respectiv PNL-USR-UDMR, conduc economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare.

„România trăieşte de pe o zi pe alta, din împrumuturi masive luate la dobânzi astronomice. Preţurile au explodat, buzunarele românilor s-au golit. Facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit bunuri de lux, medicamentele esenţiale ori nu se găsesc, ori sunt foarte scumpe. Cursul euro/leu a ajuns la 5 lei, iar litrul de benzină a depăşit 6 lei. Numai ”lucruri fantastice”!!!”Datoria publică bate record după record, iar de ţinta de deficit de 3% nu îşi mai aminteşte nimeni! Cu toate acestea, alocaţiile, salariile şi pensiile sunt îngheţate şi antreprenorii se plâng că statul nu le plăteşte lucrările efectuate!”, susține PSD în moţiune.

Sursa foto: Guvernul României, Facebook