Un număr de 73.358 de vouchere au fost aprobate în etapa a doua a Programului „Rabla pentru Electrocasnice” din acest an. Lista cu solicitanţii avizaţi a fost publicată, luni, pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), a anunțat instituţia, într-un comunicat de presă.

Potrivit datelor furnizate, din totalul voucherelor aprobate în etapa secundă a programului guvernamental, 34.158 sunt pentru achiziţia de televizoare. Un număr de 22.884 sunt pentru cumpărarea de laptopuri şi 16.316 pentru tablete.

Valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

Unde poate fi folosite voucherele

Voucherul se poate folosi fie în magazinele fizice, prezentat pe un dispozitiv mobil sau imprimat, fie în magazinele online prin utilizarea codului voucherului în formularul de comandă din site-ul comerciantului. De altfel, lista comercianţilor la care pot fi utilizate aceste voucherele este publicată pe site-ul AFM, la adresa https://www.afm.ro/rabla_electrocasnice_comercianti_validati.php.

Până la momentul utilizării voucherului, beneficiarul are obligaţia de a încărca Cartea de Identitate sau Buletinul de Identitate, precum şi Declaraţia pe proprie răspundere pusă la dispoziţie de AFM, în aplicaţia informatică.

Reprezentanţii AFM precizează că după parcurgerea tuturor etapelor de selecţie a voucherelor, sumele aferente tichetelor generate şi neutilizate redevin disponibile, iar ulterior se poate relua întreaga procedură de selecţie pe etape, inclusiv etapa de înscriere în program/creare de cont.

Cum se desfășoară programul „Rabla pentru electrocasnice

Programul „Rabla pentru electrocasnice” – sesiunea 2021 a debutat pe data de 14 mai, cu perioada de înscriere a persoanelor fizice, timp de o săptămână.

La sesiunea din acest an, modalitatea de accesare a programului a fost revizuită, astfel încât persoanele fizice să poată beneficia de oportunitatea de a se înscrie şi de a obţine unul sau mai multe vouchere.

Ediţia din 2021 a programului „Rabla pentru electrocasnice” se desfăşoară etapizat. Astfel, în etapa I a avut loc selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe/vase şi frigiderele/congelatoarele (21 mai – 3 iunie), iar în etapa II selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile şi tabletele (4 – 17 iunie).

Ultima etapă, cea de-a treia, va începe pe data de 18 iunie, la ora 10:00, şi vizează achiziţia de aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare.

Bugetul alocat ediţiei din acest an a programului „Rabla pentru electrocasnice” este de 75 milioane de lei, aproape dublu faţă de sesiunea din 2019, când a fost alocată suma de 40 de milioane de lei.