Doza zilnică de calciu recomandată pentru femei este de cel puțin 1.000 miligrame, însă, din păcate, majoritatea duc lipsă de acest mineral și ajung să sufere de boli grave, cum ar fi osteoporoză.

Cu toți știm că laptele este o sursă bună de calciu (300 miligrame la un pahar de 250 mililitri), dar sunt și alte alimente care conțin acest mineral, unele chair în cantități mult mai mari.

10 alimente care sunt foarte bogate în calciu

O porție de migdale crude (100 de grame) oferă 320 miligrame de calciu, precum și fibre și vitamina E, substanțe nutritive care te pot ajuta să slăbești și să ai un tranzit intestinal sănătos

Brânză. Majoritatea sortimentelor de brânză sunt excelente surse de calciu. Parmezanul deține însă supremația, cu 330 miligrame per porție de 30 de grame.

Smochine. Sunt dulci și bogate în acest mineral – conțin aproximativ 260 miligrame per porție. Pot fi consumate cu terci de ovăz, în iaurt sau într-o salată delicioasă de quinoa cu mentă.

Verdețuri. Legumele cu frunze verzi, precum spanacul, varza kale, salata verde, bok choy, sunt surse excelente de calciu – conțin 360 miligrame de calciu per porție.

Sardine. O porție de sardine de 100 de grame îți aduce nu mai puțin de 370 miligrame de calciu, precum și vitamina D și acizi grași esențiali Omega 3, potrivit csid.ro. 

Brânza tofu, bogată în calciu

Brânză tofu. Brânza din soia (tofu) oferă 300 miligrame de calciu la o porție de 100 de grame și poate fi consumată și de persoanele care au intoleranță la lactoză.

Suc de portocale fortificat.Un pahar de suc de portocale fortificat cu calciu conține 350 miligrame de calciu și este excelent la micul dejun.

Năut. O porție de năut fiert conține 315 miligrame de calciu, numeroase proteine și fibre. Poate fi consumat în salate sau sub formă de humus.

Ovăz. Ovăzul conține 200 miligrame de calciu per porție. Dacă vrei să dublezi doza de calciu, gătește ovăzul în lapte de migdale.

Semințe chia. Într-o porție de 100 de grame de semințe chia se găsesc nu mai puțin de 620 miligrame de calciu. Pot fi consumate în salate sau în budinci.