WhatsApp a fost amendată cu 225 milioane de euro de către autoritatea pentru protecția datelor din Irlanda, pentru lipsa de transparență în modul în care a partajat datele user-ilor cu alte companii deținute de Facebook. Este cea mai mare amendă emisă vreodată de către autoritatea de reglementare irlandeză. Alte state UE au insistat asupra unei amenzi mai mari, transmite Reuters.

WhatsApp a declarat că amenda este „cu totul disproporționată” și că va face apel. Cu toate acestea, amenda irlandeză este semnificativ mai mică decât amenda record de 886,6 milioane de dolari, acordată de Agenția de confidențialitate din Luxemburg în iulie, pentru Amazon.

Militantul austriac de confidențialitate Max Schrems, care a preluat pe Facebook în mai multe cazuri de confidențialitate, a declarat că amenda inițială a fost de 50 de milioane de euro.

Un purtător de cuvânt al WhatsApp a declarat într-un comunicat, că, aplicația ar fi furnizat informații complete în cazuă legată de politicile în vigaore din 2018.

„Nu suntem de acord cu decizia de astăzi cu privire la transparența pe care am oferit-o oamenilor în 2018, iar sancțiunile sunt cu totul disproporționate”, a spus purtătorul de cuvânt.

UE vrea amenzi mai mari

Consiliul European pentru Protecția Datelor, a declarat că a dat mai multe indicații agenției irlandeze în iulie pentru a răspunde criticilor colegilor săi pentru că a luat prea mult timp pentru a decide în cazurile care implică giganți tehnologici și pentru că nu le-a amendat suficient pentru orice încălcare.

Acesta a spus că o amendă WhatsApp ar trebui să țină cont de cifra de afaceri a Facebook și că companiei ar trebui să i se acorde trei luni în loc de șase luni pentru a se conforma.

Autoritatea irlandeză Data Protection Commission, una dintre cele mai importante din UE, a explicat că a găsit încălcări la modul în care WhatsApp a explicat cum a procesat datele user-ilor, dar și ale celor care nu au cont, o mare problemă fiind și modul în care date despre useri au fost trimise de la WhatsApp către alte companii din grup: Facebook, Messenger, Instagram

WhatsApp spune că va contesta amenda pe care o consideră exagerată. Compania spune că a făcut tot ce este necesar pentru a asigura transparența informațiilor și spune că nu este de acord cu sancțiunea aplicată care se referă la situația din 2018.

Autoritatea irlandeză DPC are un rol extrem de important în cadrul UE, deoarece Facebook, dar și alte companii americane mari de tehnologie, au în Irlanda sediile europene.

DPC a fost criticată de alte țări membre UE că, deși are un rol esențial și putere de decizie, este foarte lentă în a lua decizii când este vorba de giganții tech americani. Autorității irlandeze i s-a reproșat că dă amenzi prea mici care nu pot schimba modul în care aceste companii se vor comporta pe viitor.

Sursa foto: Dreamstime