Fostul președinte Traian Băsescu a fost amendat cu 5.000 de lei. Decizia a fost luată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Totul a pornit de la anumite afirmații făcute la adresa comunităţii maghiare, după scandalul muncitorilor din Sri Lanka de la brutăria din Ditrău.

Această decizie a fost confirmată de preşedintele organizaţiei Târgu Mureş a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Brassai Hunor. El a sp;us că a depus o sesizare în acest sens în februarie 2020. Amenda CNCD vizează declarația fostului președinte conform căreia maghiarii ar fi ”un popor complexat, iar complexele îi fac să nu mai suporte pe altcineva lângă ei”. Băsescu s-a referit atunci la cazul de la Ditrău.

Fostul președinte a fost acuzat de discriminare și încălcarea dreptului la demnitate.

Cazul lui Traian Băsescu, un avertisment pentru toţi cei care insultă

”Acest caz ar trebui să fie un avertisment pentru toţi cei care consideră că ne pot insulta comunitatea. Ca lideri ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi ca maghiari din Transilvania, ne asumăm responsabilitatea pentru comunitatea noastră şi vom fi vigilenţi cu privire la declaraţiile care pot instiga comunităţile. Prin această decizie a CNCD dorim să transmitem şi un mesaj tuturor politicienilor că nu vom tolera atitudini anti-maghiare şi provocări (…) Trebuie să luăm măsuri de fiecare dată când experimentăm aceste aspecte şi, prin toate mijloacele care le avem la dispoziţie, să împiedicăm politicienii români să creeze tensiuni între majoritate şi minoritate, stigmatizând comunitatea noastră”, a declarat Brassai Hunor, pentru Agerpres. Acesta a precizat că a primit decizia CNCD în aceste zile.

Hotărârea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării poate fi atacată în instanţa de contencios administrativ.

Nu este prima dată când Traian Băsescu este amendat de CNCD. În mai 2020, Consiliul a decis sancționarea fostului președinte Traian Băsescu dar și ai unor lideri ai PSD. Tot atunci, și Klaus Iohannis a primit o amendă de 5.000 de lei pentru afirmațiile făcute la adresa maghiarilor.